Καστοριά

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στο Επταχώρι: Συζήτηση με τους κατοίκους κι επίσκεψη στο Μουσείο (φωτογραφίες)

Πηγαίνοντας απο τον Πεντάλοφο στο Επταχώρι η εικόνα του χωριού βυθισμένου στην αγκαλιά του γκρίζου βράχου σε αποζημιώνει για την δύσκολη διαδρομή!
Αρχοντικό χωριό το Επταχώρι! Πετρόχτιστο από την πέτρα που το περιτριγυρίζει και γιαυτό αρμονικά δεμένο με το τοπίο.
Αρχοντάνθρωποι και οι λιγοστοί κάτοικοι του.
Συναντήσαμε μια όμορφη παρέα στο φιλόξενο καφενείο της ιστορικής πλατείας Δαβάκη, μαζί και παλιούς φίλους. Τον Χρήστο, τον Κάσσανδρο,τον Μάκη! Η κουβέντα αναπόφευκτη για τα προβλήματα. Ο αγροτικός γιατρός έχει έδρα στο χωριό αλλά αποσπάσθηκε στο Κέντρο Υγείας του Άργους…. η γνωστή μέθοδος που πολιτεία και περιφέρεια «λύνουν» τα προβλήματα…. δια της μετάθεσής τους…!
Το ΚΤΕΛ σταμάτησε τα μοναδικά δύο δρομολόγια του. Συγκοινωνία δεν υπάρχει λέει ο Μπάμπης. Και ενώ ο δρόμος Δοτσικό- Γρεβενά – Επταχώρι που έγινε απο το Γ´ΚΠΣ βγάζει το χωριό απο την απομόνωση, μένει αναξιοποίητος, γιατί πώς να πάει στα Γρεβενά για ένα γιατρό έστω κάποιος που δεν οδηγεί ή δεν έχει αυτοκίνητο; Ο πλούτος απο το δικό τους δάσος δεν επιστρέφει στο χωριό λένε. Οι νέοι έχουν φύγει όλοι. Πέντε οικογένειες να έβρισκαν δουλειά και να έμεναν εκεί θα έπαιρνε ζωή το χωριό θα άνοιγε ίσως το σχολείο λέει ο Μιχάλης. Ο Χρήστος μας λέει για τα έργα που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ και για αυτά που δεν έγιναν. Μιλήσαμε για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αξιοποιούνταν οι ευρωπαϊκοί πόροι και γινόταν μια επένδυση επεξεργασίας ξύλου και ένα τυροκομείο στο χωριό.

Αν αξιοποιούνταν και έμπαινε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το καταπληκτικό Μουσείο Φωτογραφίας που δημιούργησαν με απίστευτο μεράκι, επαγγελματισμό και πολύ δουλειά δυο άνθρωποι η Ιωάννα Λουλάκη και ο Ζώης ο Γακίδης! Η ξενάγηση απο τον Μιχάλη, σύζυγο της Ιωάννας, στο Τζημοπούλειο Μουσείο που φιλοξενείται στο ανακαινισμένο απο το πρόγραμμα «Θησέας» αρχοντικό των δωρητών Τζημόπουλου, όπως μας ειπε ο Νίκος ο πρώην Πρόεδρος του Επταχωρίου δείχνει την ιστορία αυτού του χωριού που στέκει εκεί απο το 1530! Αυτό όμως που σε αφήνει άφωνο είναι η υπέροχη και μοναδική έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Κεραμάρη από κολάζ γραμματοσήμων! Χιλιάδες γραμματόσημα για να δημιουργηθούν πανέμορφοι πίνακες με αρμονία χρωμάτων και μαζί κρυμμένη γνώση που αποκρυπτογραφεί το κάθε ένα γραμματόσημο! Άξιοι άνθρωποι που κράτησαν όρθιο έναν τόπο. Υπάρχει Ελπίδα αν ικανοί και άξιοι άνθρωποι συνεργαστούν για να δώσουν προοπτική στον τόπο.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

 

 

 

Back to top button