ΚαστοριάΠρόσωπα

Πέθανε ο διεθνούς φήμης Καστοριανός γλύπτης Ανδρέας Παπαχρίστος (βίντεο)

Έφυγε από τη ζωή ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης Ανδρέας Παπαχρίστος που είχε γεννηθεί στη Λιθιά το 1937. Η κηδεία του έγινε σε μια σεμνή τελετή στην Ουγγαρία, όπου συμμετείχαν στενοί συγγενείς και εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας. Αποτεφρώθηκε και η τέφρα του θα σκορπιστεί στις Κυκλάδες, όπως είχε ζητήσει στη διαθήκη του.

Διαβάστε για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπαχρίστου ΕΔΩ

Η σύζυγος Ισιδωρα Πασαλίδου έγραψε:

“Αποχαιρετήσαμε τον σύζυγο και Πατέρα

Ανδρέας στα ελληνικά, από μια άποψη σημαίνει και τον ανδρείο , τον ανδρειωμένο, αυτόν που δεν φοβάται. Έτσι έζησε ο Ανδρέας Παπαχρίστος, χωρίς όρια.

Στον προσωπικό του ιστότοπο ο λόγος του Humbold: «Πρέπει να είσαι αρκετά θαρραλέος ώστε να έχεις απόψεις.»

Το 1972 πήρε μέρος στην Μπιενάλε στο Παρίσι και οι γαλλικές εφημερίδες έγραψαν : «Η Ελλάδα μας δίνει έναν μεγάλο γλύπτη , ο Παπαχρίστος ενώνει την αρχαία ελληνική γλυπτική με τον εικοστό αιώνα ,παρακάμπτοντας τον Χριστιανισμό.»

Πήρε το φως της Πατρίδας του και τους μύθους των Αρχαίων Ελλήνων και τα έκανε μια μεγαλειώδη ΤΕΧΝΗ.

Ήρθε εντεκάχρονο παιδί εκείνα τα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου και διδάχτηκε τις Τέχνες, μυήθηκε στην Γλυπτική.

Και μεγαλούργησε .

Κι άνοιξαν τις Πύλες τους για το έργο του τα Μουσεία και οι γκαλερί της Ευρώπης.

Η δεύτερη Πατρίδα του η Ουγγαρία του φέρθηκε απλόχερα σε όλες τις φάσεις της ζωής του, από τα παιδικά του χρόνια ως την κατάληξη του. Της είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες.

Καλό ταξίδι Ανδρέα Παπαχρίστο, είσαι εντός μας, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε να σε ξεχάσουμε!

Υ.Γ. Η οικογένεια μου κι εγώ θερμά ευχαριστούμε τον κ. Αθανάσιο Σιάνο , εκπρόσωπο της ελληνικής εθνότητας στην Εθνοσυνέλευση Ουγγαρίας και τον σύμβουλο του κ. Σπύρο Άγκαρντι για την ηθική και πρακτική συμπαράσταση στο πένθος της οικογένειας μας.”

Ισιδώρα Πασαλίδου

Από new-economy.gr

https://fouit.gr/2018/12/07/%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b4/

 

Back to top button