Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής την 23η Ιανουαρίου, δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του από τον Ισημερινό, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Λενίν Μορένο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με σκοπό να εξασφαλίσει υποστήριξη.
Ο Γκουαϊδό είπε επίσης ότι καλεί σε νέες διαδηλώσεις σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στη Βενεζουέλα. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε ή πώς σχεδιάζει να επιστρέψει.
Προειδοποίηση ΕΕ
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον της σύλληψης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γκουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης απολαύουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία η οποία πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού», συνέχισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος των χωρών-μελών χθες Σάββατο.
Σημειώνεται ότι στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση, προεδρεύει ο Γκουαϊδό.
Οι κοινοβουλευτικοί «πρέπει να μπορούν να ασκούν την εντολή τους ελεύθεροι από εκφοβισμούς εναντίον των ιδίων ή των μελών των οικογενειών τους», συνεχίζει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.
Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Μαδούρο κατά την οποία ο Γκουαϊδό, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική για να εξασφαλίσει υποστήριξη, ενδέχεται να συλληφθεί όταν επιστρέψει στη Βενεζουέλα, διότι παραβίασε εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου που του απαγόρευε να εγκαταλείψει την επικράτεια.
Ο νεαρός ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, αρκετών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Ο Μαδούρο, από την άλλη, υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και κράτη-συμμάχους του Καράκας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ιδίως την Κούβα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.
Η ΕΕ τάσσεται το τελευταίο διάστημα υπέρ του να δοθεί πολιτική λύση στην κρίση, με την προκήρυξη νέων εκλογών.
ΑΠΕ