Κόσμος

Εφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η κάψουλα Dragon της SpaceX

Η κάψουλα Dragon της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του Ίλον Μασκ, η οποία πραγματοποιεί δοκιμαστική αποστολή για την NASA, προσδέθηκε με επιτυχία στις 10H51 GMT στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, όπου θα παραμείνει για πέντε ημέρες.

Αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά δοκιμών που πρέπει να περάσει η κάψουλα προκειμένου να πάρει έγκριση από την ΝΑΣΑ για την μεταφορά ανθρώπων. Στην αποστολή της αυτή η κάψουλα μεταφέρει ένα ομοίωμα ανθρώπου, την κούκλα ονόματι Ρίπλεϊ, αλλά η ΝΑΣΑ σχεδιάζει να στείλει τον Ιούλιο δύο αστροναύτες με την κάψουλα παρότι πιθανόν να καθυστερήσει η συγκεκριμένη αποστολή.

Η εκτόξευση της ύψους σχεδόν πέντε μέτρων διαστημικής κάψουλας Crew Dragon έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το πρωί του Σαββάτου (λίγο πριν τις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας εφόδια και εξοπλισμό βάρους 180 κιλών με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ).

Με τη βοήθεια του Crew Dragon, η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2019 το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά της μέσα, χωρίς να εξαρτάται πια από τους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ. Κάτι που κατέστη αναγκαίο όταν -μετά από ένα πρόγραμμα 30 ετών- αποσύρθηκε και το τελευταίο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» το 2011. Από τότε δεν έχει εκτοξευθεί ξανά Αμερικανός από το έδαφος των ΗΠΑ. Για κάθε μεταφορά αστροναύτη της στον ΔΣΣ, η NASA καταβάλλει στη Ρωσία περίπου 82 εκατ. δολάρια για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής. Η NASA έχει συνάψει από το 2014 συμφωνίες ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Space X και τη Boeing για να αναπτύξουν δύο ανταγωνιστικές διαστημικές επανδρωμένες κάψουλες, το Crew Dragon η πρώτη και το Starliner η δεύτερη.

ΑΠΕ

Back to top button