Κόσμος

Το Πεντάγωνο τρίζει τα δόντια στην Άγκυρα για τα F-35

H Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EUCOM) συνέστησε στη Γερουσία να σταματήσει να προμηθεύει την Τουρκία με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν «παγώσει» την αγορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή έγινε από τον διοικητή της EUCOM, Κέρτις Σκαπαρότι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αρμόδια επιτροπή για τους εξοπλισμούς της αμερικανικής γερουσίας.

«Εγώ ως στρατιωτικός, η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα, θα ήταν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα F-35, ώστε να μην πραγματοποιούν μαχητικές πτήσεις τη στιγμή που ο σύμμαχος μας χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκαπαρότι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός στρατιωτικός, αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας, είπε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς.

«Μεταξύ μας υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες. Αυτό το γνωρίζετε, μπορείτε να διαβάσετε για αυτές στις εφημερίδες. Όμως διεξάγουμε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και επιτυχώς διασφαλίζουμε τα αμοιβαία συμφέροντα μας. Οι σχέσεις μας μέσω των στρατιωτικών διαύλων, όπως αυτές εκδηλώνονται στην ανάπτυξη των δυνάμεων μας, κατά την άποψη μου, βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σκαπαρότι.

Η συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς του Πενταγώνου έρχεται λίγο μετά την τουρκική απόρριψη της προσφοράς των ΗΠΑ για πώληση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας Patriot, προϋπόθεση της οποίας ήταν η Άγκυρα να αρνηθεί την αγορά των S-400 της Ρωσίας.

Γενικότερα, η επιμονή της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους, έχει αυξήσει τις φωνές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, που τάσσονται υπέρ του «παγώματος» της χορήγησης της Τουρκίας με F-35.

ΑΠΕ

Back to top button