Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Τι συμβαίνει με το νερό της Καστοριάς – Μπορούμε να πίνουμε από τη βρύση;

Η πηγή στο Μπέης Μπουνάρ, που υδροδοτεί την Καστοριά, βρίσκεται μέσα στην πόλη, πάνω από το Μαθιουδάκη. Λειτουργεί εδώ κι έναν περίπου χρόνο ως επικουρική, καθώς ο κύριος όγκος του νερού μας έρχεται από τις πηγές της Κορομηλιάς. Το νερό της διοχετεύεται στη δεξαμενή της Καλλιθέας κι από εκεί σε όλη την πόλη της Καστοριάς (μόνο οι περιοχές ΛΥΒ και Νταηλάκης τροφοδοτούνται αποκλειστικά από το αντλιοστάσιο της Φούρκας).

Το νερό της πηγή στο Μπέης Μπουνάρ αποτελεί σε ποσοστό, κάτω από το 20% της συνολικής ποσότητας του νερού της δεξαμενής Καλλιθέας.

Οι μετρήσεις της ποιότητας του νερού γίνονται κάθε μήνα. Οι τελευταίες λήψεις δειγμάτων νερού και η αποστολή τους προς ανάλυση έγιναν τις 25 Φεβρουαρίου 2019, ενώ τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά την Τρίτη 5 Μαρτίου. Στα αποτελέσματα που έφτασαν στη ΔΕΥΑΚ ο δείκτης του τριχλωρο-τετράχλωρο αιθάνιου (με όριο τα 10μg/l) βρέθηκε να είναι 14, οπότε και αμέσως πάρθηκε η απόφαση κι έκλεισε η πηγή. Τα αποτελέσματα για το νερό που τελικά φτάνει στις βρύσες μας από τη δεξαμενή, βρέθηκε να είναι 1,4.
Μιλώντας εχθές στο δελτίο ειδήσεων του ΔΙΚΤΥΟ1 στη Γιάννα Λούσιου και στον Αντώνη Παραρά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στέλιος Φουλιράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πόσιμο νερό της πόλης της Καστοριάς. Ανέφερε μάλιστα ότι σε άλλες χώρες τα όρια της συγκεκριμένης ουσίας είναι 60 ή 70μg/l.
Οι επόμενες ενέργειες του κ. Φουλιρά μετά το κλείσιμο της πηγής, ήταν να ενημερώσει την εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας και τον Εισαγγελέα Καστοριάς, ενώ έγινε λήψη και νέων δειγμάτων και στάλθηκαν για ανάλυση.
Αν συνεχιστεί το πρόβλημα υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθούν στην πηγή φίλτρα ενεργού άνθρακα.
ΦΟΥΙΤ

 

https://fouit.gr/2019/03/06/%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ae-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ac%cf%81-%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7/

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Στέλιου Φουλιρά για το νερό

 

2 Comments

  1. Καλά η καστοριά ,με το νερό του Αργους τι συμβαίνει που μολις το πίνεις νομίζεις οτι ήπιες σκέτη χλωρίνη?

  2. Για όσους δεν την ξέρουν , η πηγή Μπους Μπουνάρ ( Μπουζπουνάρι ) βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ” όρχο ” ( γκαράζ ) αυτοκινήτων του τέως στρατοπέδου Μαθιουδάκη · δηλαδή πηγάζει κατ’ευθείαν μέσα από το βουνό ( Ψαλίδα ) , τέτοια εντύπωση αποκομίζει κανείς : ότι το νερό της βγαίνει μέσα από το βραχώδες βουνό .

    Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς : Αφού αυτό το νερό που βγαίνει μέσα από το βουνό , έχει το καρκινογόνο δηλητήριο ( τριχλωρο —τετράχλωρο αιθάνιο ) μέσα του , τι θα πρέπει να συμβαίνει με το νερό που βγαίνει μέσα από τον κάμπο του Δισπηλιού ή του Μαυρόβου , ή του Άργους ή της Μεσοποταμίας κ.λπ. ;

    Βέβαια τις υπόγειες διαδρομές του νερού δύσκολα τις γνωρίζει κανείς .
    Πιθανόν το Μπουσμπουνάρι , παρά την υψομετρική του διαφορά ,100 —150 μέτρα ψηλότερα από τη λίμνη ,να συνδέεται μαζί της .

    Καλό θα ήταν να ξέραμε το νερό της λίμνης ( σχετικά στάσιμο και άρα ακρίβεια μέτρησης ) , τι συγκέντρωση έχει στο πάρα πάνω δηλητήριο .

    Επίσης , σαν χρήστες της ΔΕΥΑΚ , νομίζω , ότι όταν εμείς είμαστε συνεπέστατοι στην πληρωμή των δίμηνων λογαριασμών της , δικαιούμαστε να ζητάμε από αυτήν , όταν μας ανακοινώνει οποιεσδήποτε μετρήσεις από εργαστήρια , αυτές να είναι ευανάγνωστες με μεγάλα γράμματα κι όχι …..μερμηγκάκια , και κάποτε να μας πει και τι ΡΗ έχει το νερό της πόλης μας .

Back to top button