ΑγροτικάΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Παντελής Μουρατίδης, μελισσοκόμος: “Απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας, στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο (συνέντευξη – φωτογραφίες )

Είμαι 25 ετών, ξεκίνησα τη μελισσοκομία ερασιτεχνικά πριν 5 χρόνια και εδώ και δυο χρόνια συνεχίζω σαν επαγγελματίας νέος αγρότης

Στην αγάπη που έχει στην μελισσοκομία  αλλά και οι λόγοι που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο συμπολίτης μας μελισσοκόμος Παντελής Μουρατίδης
Συνέντευξη στη Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 Κ. Μουρατίδη ποιος ήταν ο λόγος που ξεκινήσατε να  ασχολείστε με την μελισσοκομία

Σήμερα που η ανθρώπινη κοινωνία μέσα από μια ακραία μορφή ατομικότητας  περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της, οι μέλισσες είναι παράδειγμα συλλογικότητας. Εργάζονται ακατάπαυστα για το κοινό καλό, χωρίς ίχνος ατομικότητας , φτάνοντας στο σημείο να εξαφανίζονται από έναν πλανήτη που ο άνθρωπος αδυνατεί  να συνεργαστεί.

Για μένα η συνεργασία με τη μέλισσα και τη φύση είναι αυτή που δίνει κάθε φορά το αποτέλεσμα. Τίποτε δεν ίδιο και τυποποιημένο και έχει να κάνει κάθε χρόνο με την καλή συνεργασία όλων αυτών των παραγόντων. 

Μπορεί από την Μελισσοκομία να υπάρξει κερδοφορία  για έναν επιχειρηματία που ασχολείται με αυτό το επάγγελμα

Όταν ο άνθρωπος προβάλλει πάνω στις μέλισσες τον άκρατο ανταγωνισμό του μέσα από τις ιδέες του για υψηλότερη κερδοφορία, παραγωγικότητα και αποδοτικότητα με στοιχεία εκμετάλλευσης μέσα από την ιδέα της υπεροχής της ανθρώπινης ύπαρξης, αυτή η σχέση διαταράσσεται.  Η  ασέβεια στους νόμους της φύσης έχει συνέπειες. Οι μέλισσες  αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν .

Υπάρχει  η ανάλογη η συμπαράσταση από το κράτος για την ανάδειξη και την  πιστοποίηση του προϊόντος

Η χώρα μας έχει παράδοση στη μελισσοκομία από αρχαιοτάτων χρόνων  και η ποιότητα του ελληνικού μελιού οφείλεται στην πλούσια βλάστηση αλλά και στον τρόπο που ασκείται η μελισσοκομία στη χώρα μας. Πρέπει όμως να γίνουν κάποιες προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας , την πιστοποίηση του προϊόντος , την ανάδειξη ονομασίας  προέλευσης , την αξιοποίηση  προγραμμάτων από την ΕΕ, ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Απαραίτητη επίσης για τους παραγωγούς η στήριξη της πολιτείας, σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, το φορολογικό σύστημα και η προώθηση του ελληνικού μελιού και των προϊόντων του μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες  σε διεθνείς εκθέσεις.

Παρ όλες τις δυσκολίες  είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την ενασχόληση μου αυτή  και πιστεύω ότι οι νέοι της περιοχής μας στρεφόμενοι στον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης θα μπορούσαν να βρουν διέξοδο στην ανεργία που μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους της περιοχής μας.

Δυο λόγια για τον Παντελής Μουρατίδη :Εμαι 25 ετών. Ξεκίνησα τη μελισσοκομία ερασιτεχνικά πριν 5 χρόνια και εδώ και δυο χρόνια συνεχίζω σαν επαγγελματίας νέος αγρότης. Από μικρός είχα ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για  τα  ζώα, τη φύση και το περιβάλλον καθώς μεγάλωσα με τη συντροφιά τους  σαν παιδί. Τελειώνοντας το Λύκειο και   τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις μέσα από την ανησυχία της επαγγελματικής μου αποκατάστασης αλλά και της αγάπης μου για τη φύση, επέλεξα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία. Όλο αυτό εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο έρωτα και μια δυνατή σχέση.

Από την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

kastoria365.gr

 

Back to top button