ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Στην έκθεση του Πάνου Τσολάκη “Χαλκώματα από την Καστοριά” (σειρά φωτογραφιών)

Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο “Χαλκώματα από την Καστοριά” εγκαινιάστηκε χθες στο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ. Πρόκειται για την προσωπική συλλογή του αρχιτέκτονα καθηγητή ΑΠΘ κ. Πάνου Τσολάκη, με χάλκινα οικιακά σκεύη μιας άλλης εποχής. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από την περιοχή της Καστοριάς και μάλιστα το παλαιότερο από αυτά χρονολογείται από το 1811. Τα σκεύη τα συγκεντρώνει ο κ. Τσολάκης εδώ και 30 χρόνια. Σε κάποια αναγράφεται το όνομα του τελευταίου χαλκωματά της Καστοριάς, Γεώργιου Τάτση, ο οποίος είχε το εργαστήρι του στη γωνία Ιουστινιανού και Ερμού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν απόγονοι παλιών τεχνητών, όπως η υποψήφια δήμαρχοα Καστοριάς κ. Βασιλική Χαραμοπούλου, της οποίος ο πάππους Βασίλης Χαραμόπουλος ήταν ο τελευταίος από τους γανωματάδες και διατηρούσε μέχρι πρότινος το εργαστήρι του με καμίνι, επί της Ορεστείων 3, κοντά στα Ψαράδικα (φωτο). Παραβρέθηκε επίσης μέλη του Συλλόγου Καστοριέων Θεσσαλονίκης «Το Κέλετρον», συνοδευόμενα από την πρόεδρο κ. Ουρανία Λιόγανου-Εμμανουηλίδου.
Ο Σύλλογος ΑΡΜΟΝΙΑ που είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης, δια του προέδρου του κ. Μιχάλη Ζήλα, τίμησε τον κ. Πάνος Τσολάκη για πολύχρονη προσφορά του, έρευνα και ενδιαφέρον για τον πολιτισμό της Καστοριάς.
Την έκθεση θα μπορείτε να την επισκεφθείτε την ερχόμενη Κυριακή 11:00 – 13:00 στο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ (Ενδυματολογικό Μουσείο Καστοριάς).

 

 

 

Back to top button