Καστοριά

Αναγνώστης: Καστοριανές εικόνες που απογοητεύουν

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2019/03/anagnostis_1103_cover.jpg

Τα αρχαία τείχη της Καστοριάς, τμήμα των οποίων έχουμε κληρονομήσει από την Βυζαντινή εποχή αλλά και από παλαιότερα, αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.

Παρά ταύτα, όπως διαπιστώνουμε και από τις φωτογραφίες, αφενός το τμήμα των τειχών που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο Καστοριάς, φέρει επάνω του οπαδικές ταγκιές και αφετέρου αυτό που βρίσκεται πλησίον του Διοικητηρίου περιτριγυρίζεται από διαφόρων ειδών σκουπίδια και αποπνέει μια εικόνα εγκατάλειψης.

Είναι ντροπή πολλών αυτή η κατάσταση! Αυτών που γράφουν πάνω στα τείχη, αυτών που πετούν σκουπίδια δίπλα στα τείχη, των αρμοδίων που τους το επιτρέπουν και το ανέχονται και, φυσικά, των έτερων αρμοδίων που δε διορθώνουν αυτή την κατάσταση.

Το μόνο που αρμόζει σε αυτά τα τείχη και σε κάθε κομμάτι της ιστορίας μας, είναι να αναδεικνύονται, να χαίρουν περιποίησης, να φωτίζονται καταλλήλως τη νύχτα και να είναι προσβάσιμα στους πολίτες με σχετικές πληροφοριακές πινακίδες και κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου ώστε να καθίστανται επισκέψιμοι χώροι.

Ως πότε θα ασχημονούμε απέναντι στον πολιτισμό και την ταυτότητά μας και, κατά συνέπεια, απέναντι στο μέλλον μας;

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2019/03/anagnostis_1103-1.jpg

http://mpetskas.com/wp-content/uploads/2019/03/anagnostis_1103-3.jpg

mpetskas.com

 

 

Back to top button