ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Πέθανε ο μεγάλος ερευνητής της Καστοριάς, καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος

Έφυγε πλήρης ημερών ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Νικόλαος Μουτσόπουλος, ένας μεγάλος ερευνητής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας. Με καταγωγή από την Αρκαδία, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, παρακολούθησε μαθήματα αρχαιολογίας, σπούδασε θεολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας αρχιτεκτονικής. Από το 1958 έως το 1996 ήταν τακτικός καθηγητής στην έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας ΑΠΘ.
Πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος, ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με την περιοχή της Καστοριάς ήδη από τη δεκαετία του 1960, σε πολύ δύσκολους καιρούς. Ερεύνησε τα αρχοντικά, τις εκκλησίες και την ιστορία της πόλης, ανέδειξε άγνωστα κάστρα της περιοχής όπως αυτό του Λογγά, πραγματοποίησε ανασκαφές στο Δισπηλιό, δημοσίευσε δεκάδες μελέτες και βιβλία για την Καστοριά. Στα Ιστορικά Καστοριάς έχουμε χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές τα συγγράμματά του ως βιβλιογραφία. Καλό ταξίδι κ. καθηγητή.
Ιστορικά Καστοριάς

Ο ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Είναι διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ’ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης.
Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έχει γράψει σχετικές μελέτες και έχει διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Ασχολείται με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Έχει εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή.
Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Έχει εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Διαβάστε αναλυτικό βιογραφικό ΕΔΩ

Back to top button