Τον τελευταία καιρό ακούμε συχνά για την τουριστική ανάπτυξη στην οποία επενδύει ή πρέπει να επενδύσει δυναμικά η πόλη μας.
Ο τουρίστας είναι ο νέος στόχος της καστοριανής οικονομίας, με δόλωμα την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά του τόπου!
Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί αν αυτά που βλέπει ο κάθε επισκέπτης αξίζουν μία θέση στο φωτογραφικό του άλμπουμ ή απλά του προκαλούν απορία και αποστροφή;
Περπατήσαμε -και το επισημαίνουμε γιατί πλέον πιστεύουμε πως πολλοί, πιο αρμόδιοι από τον κάθε μεμονωμένο πολίτη, δεν το συνηθίζουν- στη Βόρεια παραλία…
Θεωρούμε πως οι επισκέπτες της πόλης μας θα τρέξουν- όταν τις βρουν- στις όμορφες πληροφοριακές πινακίδες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Καστοριάς.
Πιστεύουμε, όμως, πως αφού «αντλήσουν» τις πληροφορίες που χρειάζονται δε θα γυρίσουν το κεφάλι τριγύρω;
Δίπλα στην πινακίδα της Βόρεια παραλίας, θα βρείτε μία βρύση που κανείς δεν ξέρει αν λειτουργεί και αν το νερό είναι πόσιμο, πολλά σπασμένα πλακάκια, σπασμένο και επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα πεζοδρόμιο, λερωμένα παγκάκια και πολλές πολλές πολλές κουτσουλιές….
Φυσικά δεν είναι το μόνο μέρος που εμφανίζει παρόμοια εικόνα εγκατάλειψης…Καλοκαίρι έρχεται θα περάσουμε κι από άλλα…
Δείτε εδώ φωτογραφίες που δεν τιμούν την τουριστική εικόνα της Καστοριάς, στην Βόρεια παραλία.
Χ.Κ.
Για να φτάσει ο τουρίστας στα σημεία που υπάρχει ενδιαφέρον, θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει τους δρόμους.
Δρόμοι ;;
Μπαλώματα, κακοτεχνίες, λακκούβες, σαμαράκια. Σπαστήρια αυτοκινήτων.
Πολύ πρόσφατα, σε επίσκεψή μου στο Δήμο Νέων Μουδανιών, διαπίστωσα ότι ο Δήμος εκεί, με τη χρήση ειδικού (πλην κοινότυπου) μηχανήματος, “ξύνει” την παλιά άσφαλτο, τη ζεσταίνει και την στρώνει ξανά. Ένας Δήμος που είναι ο μισός σε πληθυσμό από το Δήμο Καστοριάς, κάνει αυτό το έργο, κυριολεκτικά ένα χάρμα οφθαλμών και οδικής απολαύσεως. Εδώ στην Καστοριά, φαίνεται ότι, είτε θεωρούμε δεδομένη την τρισάθλια κατάσταση του οδοστρώματος και μας είναι πλέον οικεία ως κατάσταση, είτε κάποιοι ταγοί, που κινούνται με υπηρεσιακά 4 Χ 4 οχήματα, δεν ενοχλούνται από το οδικό χάλι της πόλεως. Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, που χρησιμοποιούμε απλά, συνηθισμένα, καθημερινής χρήσεως οχήματα ή όσοι κινούνται με δίκυκλο. γιατί θα πρέπει να ρημάζουμε – χωρίς να φταίμε – τις περιουσίες μας ;;;
Άρα γε, ακούει κανείς ;;;
Μάλλον όπως θάλεγε ο χρονογράφος της δεκαετίας του 60 …Ψαθάς!!!!
…Φωνή βοώντος εν τη ερήμω….