Καινοτόμες τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας των προβλημάτων ύπνου στο “Παπαγεωργίου”

Καινοτόμες τεχνικές στον τομέα τόσο της διάγνωσης όσο και της θεραπείας των προβλημάτων του ύπνου, εφαρμόζει το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης, το οποίο διακρίνεται ως το μοναδικό κέντρο στο βορειοελλαδικό χώρο εφαρμογής της διαγνωστικής ενδοσκόπησης υπό φαρμακευτικό ύπνο (DISE) καθώς και σε πανελλήνιο επίπεδο της χειρουργικής θεραπείας αποφρακτικών απνοιών ύπνου, με εμφύτευση νευροδιεγέρτη υπογλωσσίου νεύρου (Hypoglossalnerveneurostimulation). Στη διάγνωση και αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου εμπλέκονται διάφορες ιατρικές ειδικότητες, με βασικές την ωτορινολαρυγγολογία, που έχει στενή ενασχόληση με τις ρογχοπάθειες κατά τον ύπνο, που αφορούν κυρίως το ροχαλητό και τις αποφρακτικές άπνοιες/υπόπνοιες, και την πνευμονολογία.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί ειδικό Εργαστήριο Ύπνου, όπου διερευνώνται όσες διαταραχές σχετίζονται με τη λανθασμένη λειτουργία του ύπνου. Το Εργαστήριο Ύπνου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Β’ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, καθώς και με αντίστοιχα εργαστήρια στα νοσοκομείο Άγιος Παύλος και Γ. Παπανικολάου.

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου,  ο υπεύθυνος του Ιατρείου Ρογχοπαθειών, ωτορινολαρυγγολόγος Διευθυντής ΕΣΥ, Άγγελος Χατζηαβραμίδης, αναφέρει ότι η θεραπεία των ρογχοπαθειών, όπως το ροχαλητό, το σύνδρομο αυξημένων αντιστάσεων ανώτερου αεραγωγού και το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μπορεί να γίνει με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρόποι θεραπείας ποικίλουν. Σε ορισμένους ασθενείς αρκεί η ελάττωση του σωματικού βάρους, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και της νικοτίνης, η ελάττωση των βαρέων γευμάτων αργά το βράδυ, καθώς και των διαφόρων ηρεμιστικών, για να μειωθεί το ροχαλητό και να απαλλαγούν από τις άπνοιες. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε ασθενείς με βαριά αποφρακτική υπνική άπνοια, η αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου γίνεται με τη χρήση αναπνευστικών συσκευών με μάσκα προσώπου (nasal continuous positive air way pressure), κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μέσω της συσκευής, χορηγείται υγροποιημένος αέρας στις αναπνευστικές οδούς κατά τον βραδινό ύπνο, ο φάρυγγας παραμένει ανοικτός και έτσι αντιμετωπίζεται η άπνοια. Επίσης, στοματικές συσκευές που φέρονται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου μεταθέτουν την κάτω γνάθο μερικά χιλιοστά μπροστά σε σχέση με την άνω γνάθο, ώστε να εμποδίζουν τη στένωση, ή απόφραξη του φάρυγγα κατά τον ύπνο.

ΑΠΕ

shares