Καστοριά

Η πρόβλεψη του Σίμου Κουμπάνη για τις δημοτικές εκλογές

Θα ήθελα να κάνω μία πρόβλεψη για τις δημοτικές εκλογές.
Δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν καταλάβει το νέο σύστημα εκλογής (απλή αναλογική ή απλή παραλογική όπως θα εξελιχθεί). Έχουμε λοιπόν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τα ποσοστά που θα πάρουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, τα οποία και θα είναι καθοριστικά για το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έτσι για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος πάρει το 20%-25% την πρώτη Κυριακή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέγει θα είναι το ένα πέμπτο ή το ένα τέταρτο του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή στους 21 Δημοτικούς Συμβούλους, θα έχει περί τους 4 με 5…
Θα κλιθεί λοιπόν, ο εκλεγμένος αυτός Δήμαρχος που θα προκύψει από την δεύτερη ψηφοφορία, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Με ποια πλειοψηφία όμως, οέο!!!!!
Εκεί λοιπόν, ας ετοιμαστούμε, εμείς οι πολίτες να απολαύσουμε, συναλλαγές (αντιδημαρχίες προεδρίες κλπ) με τις παρατάξεις των εκλεγμένων υποψηφίων της αντιπολίτευσης όπου και, για μένα προσωπικά, θα αρχίσει το μεγάλο γέλιο…
Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά, τέτοια συστήματα για να λειτουργήσουν θέλουν την ανάλογη παιδεία, γνώση αλλά και σύμπλευση….
Οψόμεθα!!!
Από ανάρτηση του Συμεών Κουμπάνη

 

 

 

 

4 Comments

  1. Πολύ σωστά. Για τέτοια σχήματα χρειάζεται η αίσθηση της κοινότητας και της συνεργασίας και όχι της συναλλαγής. Προσοχή λοιπόν στην επιλογή των δημοτικών συμβούλων , ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική και από αυτήν του δημάρχου…

  2. Πολύ σωστά, αυτό το εκλογικό σύστημα δεν θα έπρεπε να λέγεται απλή αναλογική αλλά απλή παραλογική, που σε τελική ανάλυση δεν βοηθάει στην εξυγίανση της αυτοδιοίκησης, αλλά αντίθετα οδηγεί σε συναλλαγές και συμφωνίες

    Όποιος/α υποψήφιος/α δήμαρχος κερδίσει σε αυτές τι εκλογές και δεν πετύχει αυτοδυναμία (πράγμα απίθανο), την επόμενη μέρα αντί να ενημερωθεί και να ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματα της πόλης, θα είναι αναγκασμένος/η να ασχοληθεί με τις επιθυμίες του κάθε εκλεγμένου συμβούλου και τις συμφωνίες θέσεων.
    Δηλαδή με λίγα λόγια, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και όλα αυτά θα δημιουργήσουν εκνευρισμούς και αντιπαλότητες μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα εκλέξουμε εμείς για το καλό της πόλης και όχι για το βόλεμα κάποιων.

    Όσο δυναμικός/ή κι αν είναι ο/η δήμαρχος, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για αυτόν/ή και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην πόλη μας.
    Ας ελπίσουμε λοιπόν, όποιοι σύμβουλοι εκλεχθούν να έχουν και την ανάλογη παιδεία.

Back to top button