Καστοριά

Καστοριά: Αφανίζονται καθημερινά οι χήνες και τα μικρά τους – Το ρεπορτάζ του ethnos.gr

Σε παγίδες θανάτου έχουν μετατραπεί πολλά σημεία του κεντρικού, παραλίμνιου δρόμου της Καστοριάς, καθώς μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο συγκεκριμένο δρόμο, σκοτώθηκαν 12 χήνες και πάπιες. «Ο παραλίμνιος δρόμος στην είσοδο της Καστοριάς, σε μία έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων είναι σημείο καρμανιόλα για τα πουλιά, που αναζητούν τροφή στα χόρτα ή στα χέρια των επισκεπτών. Σκεφτόμαστε σοβαρά να περιφράξουμε ένα μέρος της όχθης, ώστε να πηγαίνουν εκεί οι τουρίστες, να ταΐζουν τα πουλιά για να μην αναγκάζονται αυτά να βγαίνουν στον δρόμο», δήλωσε στο ethnos.gr, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Παρότι είναι εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία οι χήνες και οι πάπιες τρομάζουν από τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων και προσπαθώντας να διαφύγουν βρίσκουν φρικτό θάνατο κάτω από τις ρόδες τους. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Εταιρείας Περιβάλλοντος, ο αριθμός των παρυδάτιων πουλιών που βρίσκονται στη λίμνη Καστοριάς είναι φέτος ικανοποιητικός και φτάνει στις 9.600 άτομα.

Στη λίμνη που φέρει το όνομα Ορεστιάδα, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αστικού ιστού πανελλαδικά και είναι χαρακτηριστικό πως οι λαγγόνες διαβιούν δίπλα στο μεγάλο Εμπορικό Κέντρο της πόλης. Τα πουλιά της λίμνης είναι πλέον φιλικά, πλησιάζουν τους επισκέπτες και τρώνε από τα χέρια τους, ενώ το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. θα ξεκινήσει σύντομα μια μελέτη γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα, τη φιλικότητα των παρυδάτιων πτηνών.

Ερωδιοί, κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, αλλά και κύκνοι, χήνες, πάπιες, αναπαράγονται στη λίμνη και στο παραλίμνιο δάσος. Συνολικά έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών, από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εκεί, ενώ 45 είναι είδη προστατευόμενα σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και 33 κατατάσσονται στις κατηγορίες του Κόκκινου Βιβλίου των Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Μαρία Ριτζαλέου

ethnos.gr

Πριν λίγο στη Λεωφόρο Κύκνων: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε δύο χήνες (φωτο)

 

 

One Comment

  1. Πολύ μεγάλο θέμα ανοίγουν στα καλά καθούμενα . Μια ζωή η συνύπαρξη των ανθρώπων – οδηγών και παπιών – χηνών στην περιοχή ήταν υποδειγματική . Viral κατά καιρούς έχουν γίνει βιντεάκια που υπομονετικά ουρές αυτοκινήτων περιμένουν να περάσουν τον δρόμο οι “δικές μας φίλες” (χήνες). Πως έτσι απότομα άλλαξε η κατάσταση ??? Μήπως κάποιοι (νεότευκτοι φορείς – εταιρείες) πρέπει να δικαιολογήσουν – κάνουν γνωστή την την ύπαρξη τους και κάνουν ντόρο σε ένα εντελώς τυχαίο γεγονός κάποιου απρόσεκτου που προκάλεσε ένα ατύχημα σε δυο χήνες ; Έτσι όμως δυσφημούν μια ολόκληρη πόλη και τους κατοίκους της και δίνουν πατήματα για αντιοικολογικές συμπεριφορές των κακών Καστοριανών και διάφορα τέτοια ευτράπελα .

Back to top button