Γίγαντες με ντομάτα στο φούρνο

Υλικά συνταγής

  • γίγαντες 500 γρ.
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
  • φρέσκα κρεμμυδάκια 3 καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • σκόρδο 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
  • ντοματάκια ψιλοκομμένα (κονκασέ) 400 γρ.
  • κύβος λαχανικών 1
  • μαϊντανός 3-4 κουταλιές της σούπας
  • σέλινο 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι όσο θέλετε
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ζάχαρη λίγη

 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μουσκεύετε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε λεκάνη με νερό. Την επομένη τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνετε τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 4’-5’.
  2. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το αλατοπίπερο, τον κύβο λαχανικών και τη ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα για 20’. Κατόπιν ρίχνετε τους γίγαντες και τα μυρωδικά (μαϊντανό και σέλινο) και αφήνετε να πάρουν δύο βράσεις.
  3. Μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος τους γίγαντες και τη σάλτσα τους. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε απαλά. Ψήνετε το φαγητό στους 170 °C για 50’, μέχρι να χυλώσουν ελαφρά οι γίγαντες.

 

Συμβουλή

Στην Πελοπόννησο προσθέτουν στους γίγαντες του φούρνου και κάποιο χορταρικό (λάπατα ή σέσκουλα ή σπανάκι). Με τον τρόπο αυτό νοστιμίζουν και ταυτόχρονα γίνονται ελαφρύτεροι.

Mix & Match

Επειδή θεωρώ πως για τους γίγαντες ένα σκέτο Ξινόμαυρο του πέφτει μάλλον πολύ, επιλέγω να τους συνδυάζω με το παραδοσιακό χαρμάνι της Γουμένισσας που αποτελείται από Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο. Το πάντρεμα δίνει ένα κρασί λιγότερο στυφό, πιο βελούδινο κι ευκολόπιοτο, που επιτρέπει στους δυο γευστικούς πόλους να πρωταγωνιστήσουν ισάξια στον ουρανίσκο.

icookgreek.com

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.