Κόσμος

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στην Ουτρέχτη – Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες

Στη σύλληψη του 37χρονου Τούρκου Γκοκμάν Τανίς για την χθεσινή επίθεση, σε συρμό του τραμ στην Ουτρέχτη, προέβη η ολλανδική αστυνομία.

Από τα πυρά του δράστη τρία άτομα έχασαν την ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί και θα μπορούσαν να είναι «οικογενειακοί λόγοι», ενώ δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο της τρομοκρατίας.

Ο Τανίς, σύμφωνα με ολλανδικά μέσα, έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Το γεγονός ότι είχε ποινικό μητρώο επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος εισαγγελέας, χωρίς, ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως έγραψε η ολλανδική εφημερίδα Het Parool επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, οι δράστες ήταν τέσσερις, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες φώναξαν «Αλάχου Ακμπαρ» πριν από την επίθεση. Ωστόσο, οι εν λόγω πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές.

Η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο ένα αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio το οποίο φαίνεται ότι κλάπηκε από τον ιδιοκτήτη του τη στιγμή της επίθεσης.

Μετά την επίθεση ακολούθησαν αρκετές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε διάφορα σημεία της πόλης, με τη σύλληψη του δράστη να έρχεται τελικά λίγο μετά τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Τανίς πυροβόλησε μία συγγενή του και όσους προσπάθησαν να την βοηθήσουν, λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία», ανέφερε μετά το περστατικό ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (…) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΑΠΕ

Back to top button