Ελλάδα

Τα υδατοδρόμια “διαβατήριο” για την ανάπτυξη του τουρισμού

Την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας σημαντικός κόμβος υδατοδρομίων που θα αποτελέσει «το διαβατήριο και το προωθητικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, σε συνδυασμό με την προσέλκυση της κρουαζιέρας» επισήμαναν οι ομιλητές του 1ου διεθνούς συνεδρίου «Υδατοδρόμια – Κρουαζιέρα- Αεροδρόμια – Ανάπτυξη – Ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στις 15 – 16 Μαρτίου 2019, στο Λουτράκι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» οι περισσότεροι εισηγητές του συνεδρίου:

– Χαρακτήρισαν ως αναμφισβήτητη την ανάγκη χρήσης των υδροπλάνων στην Ελλάδα, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται στον κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα.

– Επεσήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας υδάτινων πεδίων που η υλοποίησή της προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνον μία κοινή υπουργική απόφαση.

– Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα δίκτυο πλήρως εξοπλισμένων υδατοδρομίων με όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και εύκολης πρόσβασης.

– Τόνισαν την απαραίτητη εφαρμογή ενός στοχευμένου και σταθερού νομικού πλαισίου και ανάλογης στρατηγικής, που να καλύπτουν τις δραστηριότητες και την εκμετάλλευση των υδροπλάνων, όπως ακριβώς εκείνων που ισχύουν για την περίπτωση των ελικοπτέρων.

– Ανέλυσαν διεξοδικά τους τομείς δραστηριοποίησης και πολυποίκιλης συμβολής των υδροπλάνων, όπως η μεταφορά επιβατών και υλικών, η διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, η αεροδιακομιδή, η έρευνα και η διάσωση, το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αρκετοί από τους εισηγητές επισήμαναν και ζήτησαν από το βήμα να επιλυθούν άμεσα ζητήματα και προβλήματα δεκαετιών, όπως οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ασφάλειας υδατοδρομίων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς από τα τμήματα Τουρισμού, Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Ασφάλειας λιμανιών και αερομεταφορών, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΑΠΕ

Back to top button