Κόσμος

Tο πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης ανοίγει στη Νορβηγία (βίντεο)

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης ανοίγει στη Νορβηγία με περισσότερους από 7.000 καλοφαγάδες, λάτρεις της θαλάσσιας ζωής και της αρχιτεκτονικής να έχουν κάνει κράτηση μέχρι στιγμής για να απολαύσουν ένα γεύμα ανάμεσα στα ψάρια.

Το εστιατόριο, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας, μοιάζει με έναν φαρδύ συμπαγή σωλήνα, ένα μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα. Ονομάζεται «Under», λέξη που σημαίνει στα νορβηγικά και «θαύμα».

Σχεδιάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρία Snoehetta, η οποία σχεδίασε επίσης την Οπερα του Οσλο και το Εθνικό Μουσείο – Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φθάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.

Μπαίνοντας στο «Under» αρχικά αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις στη σάουνα, καθώς ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του, αλλά μια κάθοδος οκτώ μέτρων με σκάλα οδηγεί κάτω, στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούν να καθίσουν σχεδόν 40 επισκέπτες. Η αίθουσα χωρίζεται από τη θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα.

Ο Τούρσεν είπε ότι η κατασκευή μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη κακοκαιρία και είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να αντέξει αυτό που αποκάλεσε «το κύμα του αιώνα».

Το εστιατόριο γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού.

Ένα πλήρες μενού με 18 πιάτα, που βασίζεται σε τοπικά υλικά και θαλασσινά, κοστίζει έως 3.700 κορώνες – περίπου 380 ευρώ – το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

«Ο στόχος είναι το 50% των πελατών που τρώει εδώ, να διανυκτερεύει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας… Περιμένουμε σχεδόν 12.000 ανθρώπους να δειπνούν στο εστιατόριό μας κάθε χρόνο», είπε ο Γκετ Ούμποσταντ, ένας από τους δύο αδελφούς που έχουν το εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά.

Το Under ανοίγει σήμερα για τους φίλους και την οικογένεια των ιδιοκτητών, ενώ για τους πρώτους πελάτες που θα πληρώνουν, οι πύλες του θα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.

Τα υποθαλάσσια εστιατόρια που υπάρχουν παγκοσμίως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και τα περισσότερα βρίσκονται στα τροπικά νερά όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό.

ΑΠΕ

Back to top button