ΑγροτικάΚαστοριά

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου με τους υποψήφιούς της σε Βασιλειάδα, Κορησό και Μαυροχώρι (φωτο)

Τα προβλήματα ίδια οι δυνατότητες ξεχωριστές!
Οι ανάγκες «φωνάζουν» στις αγροτικές μας περιοχές. Το αρδευτικό που δεν συνδέθηκε ποτέ με το φράγμα στην Βασιλειάδα με το πολύτιμο νερό να μένει αναξιοποίητο, αναδασμοί που δεν έγιναν, τα φωτοβολταϊκά που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος άντλησης του νερού- 60.000€ το χρόνο λέει ο Φώτης ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στοιχίζει το ρεύμα στους παραγωγούς- και ευτυχώς που τώρα θα μπουν απο τα ανταποδοτικά του ΤΑΠ. Το αντλιοστάσιο και το αρδευτικό που θέλει εκσυγχρονισμό στην Κορησό. Την ίδια ώρα που τα 47εκ€ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μένουν παγωμένα στα συρτάρια της περιφέρειας. Για διαλογητήριο φασολιών και τυποποίηση ούτε λόγος. Και η Ομάδες Παραγωγών ανύπαρκτες. Το φασόλι πουλήθηκε φέτος κάτω του κόστους γιατί η συμβόλαιοποίηση της παραγωγής δεν ήταν προς όφελος των παραγωγών, αλλά μονομερώς προς όφελος της μεγάλης βιομηχανίας. Η συμβουλευτική υποστήριξη απο την περιφέρεια ανύπαρκτη. Οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους. Αλλά ευτυχώς το χαμόγελο και η διάθεση να το παλέψουν είναι εκεί… για όσο αντέχουν ακόμη.. αυτοί που έμειναν γιατί οι πολλοί έφυγαν.
Η μεγάλη ναυταθλητική διοργάνωση των πανελλήνιων αγώνων στο Μαυροχώρι ήταν το αισιόδοξο μήνυμα αυτής της περιοδείας! Αν ένας όμιλος σε ένα μικρό τόπο μπορει να φιλοξενήσει 400 αθλητές απο όλη τη Χώρα που μαζι με τους συνοδούς τους και τους επισκέπτες φτάνουν και ξεπερνούν την χιλιάδα και όλο αυτο το διοργανώνει άψογα χωρίς καμμία ουσιαστική στήριξη, αυτό δείχνει το μέγεθος των δυνατοτήτων των ανθρώπων αυτού του τόπου.
Μπορεί τα χρήματα που είχαν εξασφαλισθεί για τις σύγχρονες πλωτές εξέδρες και το πολυμηχάνημα να χάθηκαν από την περιφερειακή αρχή, μπορει να μην είχαν χρηματοδότηση για να καλύψουν τις δαπάνες φιλοξενίας τόσων ανθρώπων, όμως τα κατάφεραν! Άλλωστε το έχουν ξανακάνει φιλοξένησαν και Βαλκανικούς και ευρωπαικούς αγώνες!
Τα χαμόγελα των παιδιών που βραβεύσαμε μας συνόδευαν στην επιστροφή και σφραγίζουν την δέσμευση του συνδυασμού της ΕΛΠΙΔΑΣ. Να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν τον πλούτο αυτής της περιφέρειας! Στο χωράφι ή στην λίμνη! Στα εργαστήρια της γούνας και στις μικρές βιοτεχνίες! Στις μονάδες παραγωγής και στην παροχή υπηρεσιών. Θα είμαστε δίπλα σε όσους παλεύουν σε έναν δύσκολο ιδιωτικό τομέα. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του δικαιούνται. Η Καστοριά και η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχουν άλλες χαμένες ευκαιρίες!

Φωτο από το γεύμα μετά την περιοδεία στα χωριά

 

Back to top button