Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα – Ρωσικά αεροσκάφη μετέφεραν στρατεύματα στο Καράκας

Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας προσγειώθηκαν προχθες στο κεντρικό αεροδρόμιο της Βενεζουέλας, μεταφέροντας έναν Ρώσο αξιωματικό και σχεδόν 100 στρατιώτες, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο από τη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ιστότοπος που καταγράφει την εξέλιξη των πτήσεων ανέφερε ότι τα δύο αεροσκάφη αναχώρησαν την Παρασκευή από ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο με προορισμό το Καράκας, ενώ ένας άλλο ιστότοπος που επίσης παρακολουθεί τις πτήσεις ανέφερε ότι ένα αεροσκάφος έφυγε από το Καράκας σήμερα.

Η πληροφορία αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας τρεις μήνες αφότου Καράκας και Μόσχα διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας, μια ένδειξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον ωστόσο να αποδοκιμάζει τα γυμνάσια αυτά κάνοντας λόγο για ρωσική παραβίαση.

Ο δημοσιογράφος Χαβιέ Μαγιόρκα έγραψε στο Twitter ότι στο πρώτο αεροσκάφος ταξίδευε ο Βασίλι Τονκοσκούροφ, αρχηγός του στρατού ξηράς, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος ήταν μεταγωγικό που μετέφερε 35 τόνους υλικών.

Ένα επιβατικό Ilyushin IL-62 κι ένα κάργκο Antonov AN-124 αναχώρησαν για το Καράκας την Παρασκευή από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρωσίας Chkalovsky, κάνοντας στάση στη Συρία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightradar24.

Το κάργκο έφυγε από το Καράκας χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Adsbexchange.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, φαίνεται πως ένα επιβατικό αεροσκάφος βρισκόταν στο αεροδρόμιο Maiquetia.

Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, δεν έχει καταστεί σαφές για ποιον λόγο τα αεροσκάφη μετέβησαν στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ένα αεροσκάφος με τα χρώματα της Ρωσίας στάθμευσε σε μια πίστα του διεθνούς αεροδρομίου του Καράκας, στον απόηχο των πληροφοριών του Τύπου σχετικά με την άφιξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

Το αεροσκάφος, που βρίσκεται σταθμευμένο στο Maiquetia, σε απόσταση 40 λεπτών από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το επιτηρούν άνδρες της Στρατιωτικής Εθνοφρουράς του αεροδρομίου.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη με 99 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών στο Καράκας (Sputnik)

Δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετάφεραν περί τους 100 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών «στο πλαίσιο της συνεργασίας σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» με τη Βενεζουέλα αφίχθησαν στο Καράκας, ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, όπως μεταδίδει το AFP.

«Αυτές οι πτήσεις δεν έχουν τίποτα το μυστηριώδες» αναφέρει το Sputnik, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα «Antonov An-124 κι ένα επιβατικό τύπου Ilyushin Il-62 που στάθμευσαν μπροστά από τον προεδρικό τερματικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Simon Bolivar».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων συμπληρώνει ότι τα δύο αεροσκάφη μετέφεραν «προσωπικό στο πλαίσιο της συνεργασίας σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δύο αεροσκάφη μετέφεραν «99 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών, υπό τις εντολές του αρχηγού των δυνάμεων ξηράς της Ρωσίας, στρατηγού Βασίλι Τονκοσκούροφ» σημειώνεται επίσης.

ΑΠΕ

Back to top button