Κόσμος

Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απάντηση στον Τραμπ για τα Υψώματα του Γκολάν

Η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό – μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.

Στις 24 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία , ώστε ο κόσμος να μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν. ¨Όπως είχε δηλώσει « οι τουρίστες όλων των δογμάτων σήμερα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν το Μπλε τζαμί που βρίσκεται δίπλα», γι’ αυτόν τον λόγο «μπορούμε να ενεργήσουμε αναλόγως και με την Αγία Σοφία».

ΑΠΕ

Back to top button