Κόσμος

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά η πρόταση της Μέι – Έκτακτη σύνοδος της ΕΕ στις 10 Απριλίου

Με διαφορά 58 ψήφων απορρίφθηκε για τρίτη φορά από τους Βρετανούς βουλευτές η Συμφωνία Αποχώρησης που συνήψε με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Οι βουλευτές απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης με 344 ψήφους έναντι 286. Η Τερέζα Μέι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. στις 12 Απριλίου, κάνοντας λόγο για «άτακτο Brexit». Αμέσως μετά η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση. Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου.

«Θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα συντεταγμένο Brexit», υπογράμμισε η Τερέζα Μέι μετά το πέρας της ψηφοφορίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τώρα η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση στις 12 Απριλίου, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για να νομοθετηθεί μία συμφωνία. Στόχος της σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη σε αυτό το τμήμα τουλάχιστον της συμφωνίας έως σήμερα, όπως έχει θέσει ως προϋπόθεση Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση της εξόδου έως τις 22 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού δήλωσε ότι η  Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για τη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.
Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 12η Απριλίου, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Μέι σημείωσε ότι η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των θετικών κι αρνητικών ψήφων δείχνει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στελέχη των Συντηρητικών τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης.
«Ξεκάθαρα, δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε» δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

«Ωστόσο, έχουμε έναν αριθμό συναδέλφων μας, στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης σήμερα… Ξεκάθαρα, υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε, όμως, τουλάχιστον, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μπαρνιέ: Πιο κοντά σε ένα «άτακτο» Brexit

Η Βρετανία θα χρειαστεί να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit έως τις 12 Απριλίου προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς μια συμφωνία που να καθιστά ήπια την αποχώρησή της δεν είναι η επιλογή που προτιμά η ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αλλά φαίνεται να γίνεται πιθανότερη.

Αντιδράσεις κομμάτων, βουλευτών και επιχειρήσεων

Η πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει την συμφωνία της και εάν δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει το μέλλον με γενικές εκλογές» υποστήριξε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της Συμφωνίας για την Αποχώρηση από το κοινοβούλιο.

Η βουλευτής των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας, χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία της είναι «νεκρή», ενώ η προσωρινή επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας, Χάιντι Άλεν, ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από την Μέι να σκεφτεί την ανάκληση του άρθρου 50 και διενέργεια εκλογών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού DUP, Νάιτζελ Ντοντς, επανέλαβε την θέση του κόμματος για την απειλή που θέτει το backstop στην ενότητα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να ασχοληθεί με τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κοινοβούλιο» και ότι το DUP ενθάρρυνε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με τα ζητήματα (που τέθηκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις) και όχι απλά να αποδεχτεί την θέση της ΕΕ ως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.

Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι οποίες θα πρέπει να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες από την έξοδο χωρίς συμφωνία. «Μόνο οι βουλευτές μπορούν να δώσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Τζος Χάρντι.
«Το καρουζέλ του Brexit εξακολουθεί να γυρίζει, αλλά η διασκέδαση τελείωσε εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε πόσο ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σιχαθεί αυτή την εκκρεμότητα. Η ανικανότητα να ληφθούν αποφάσεις προκαλεί διαρκή ζημία στις επιχειρήσεις» είπε ο προσωρινός επικεφαλής του Ινστιτούτου των Διευθυντών.

Εντείνεται ο κίνδυνος για άτακτο Brexit, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια μακρά παράταση στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου θα τύχαινε γενναιόδωρης απάντησης. Παράλληλα όμως ο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι εντείνεται ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Η Ιρλανδία προετοιμάζεται εντατικά για ένα σενάριο (εξόδου) χωρίς συμφωνία. Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες που θα έχει (μια αποχώρηση αυτού του είδους) για όλους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν είναι σαφές αν η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αντιθέτως είναι μια εντεινόμενη πιθανότητα», σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Ντ. Τουσκ: Πιθανή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε». «Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Μακρόν: Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η απόρριψη, για τρίτη φορά, της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο «εντείνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία«, προειδοποίησε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα εναλλακτικό σχέδιο (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, τελωνειακή ένωση…). Διαφορετικά –και αυτό γίνεται ολοένα και πιο πιθανό– θα δούμε να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε βουλευτές, διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αν και θα πρέπει «να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες» και να γίνει μια διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για το ζήτημα της αλιείας.

Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές της βόρειας Γαλλίας για το τι θα γίνει με τους Γάλλους αλιείς, που ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα, είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τη Βρετανία για να λυθεί το πρόβλημα. Στην ΕΕ, η κοινή αλιευτική πολιτική επιτρέπει σε όλα τα ευρωπαϊκά αλιευτικά να ψαρεύουν στις ζώνες αλιείας των άλλων χωρών-μελών, υπό τον όρο ότι θα τηρούν τις ποσοστώσεις των ποσοτήτων. Όμως μετά το Brexit η βρετανική κυβέρνηση θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των θαλασσών της.

Πρόσφατα, ο δήμαρχος του Μπουλόν-σιρ-μερ, Φρεντερίκ Κουβιγιέρ,επισήμανε ότι «το 60% της αλιευτικής δραστηριότητας» γίνεται σε βρετανικά ύδατα και προειδοποίησε ότι 400 επιχειρήσεις και 6.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου.

Πλέον δεν μένει πολύς χρόνο για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit, δηλώνει ο Χάικο Μάας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit, μετά τη νέα απόρριψη, από τους Βρετανούς βουλευτές της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit», προειδοποίησε ο Χάικο Μάας σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν πριν από την 12η Απριλίου πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια». «Μπορώ να πω ένα πράγμα: η Γερμανία και η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένες για κάθε περίπτωση», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει τα μέτρα τους για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός ενδεχομένως σκληρού Brexit.

Άγνοια και ανησυχία από τους νέους της Βρετανίας για το Brexit

Την ίδια ώρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι της Βρετανίας το πολιτικό αδιέξοδο και τι σκέφτονται για την επόμενη μέρα.

Διαδηλώσεις στο κέντρο του Λονδίνου

«Ψηφίσαμε να φύγουμε»: χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα» φώναζαν οι ευρωσκεπτικιστές διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ντροπή σας», ήταν το σύνθημα που απευθυνόταν στους Βρετανούς βουλευτές.

Για τους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος Leave means Leave («Η αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση»), το σημαντικό είναι να φύγει η χώρα από την ΕΕ, έστω και χωρίς συμφωνία. «Καμία συμφωνία, κανένα πρόβλημα» ή «Γεια χαρά ΕΕ», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν ενώ πολλοί ζητούσαν μετ’ επιτάσεως «ένα σκληρό Brexit» χωρίς καμία καθυστέρηση.

Από την άλλη, ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του Brexit έφτασαν σήμερα στο Λονδίνο, μετά από μακρά πορεία 450 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική Αγγλία. Φορώντας τη σημαία στους ώμους τους, σαν κάπα, διαδήλωσαν ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το τραγούδι των Queen «I want to break free» («Θέλω να ελευθερωθώ»).

Αν η Βρετανία αποχωρούσε σήμερα, όπως προβλεπόταν, η Τζέιν Μπόουμαν «θα εκτόξευε πυροτεχνήματα». Αντί για αυτό όμως, η 63χρονη καλλιτέχνιδα διαδήλωσε στο Γουεστμίνστερ, κρατώντας ένα πανώ με τη φράση «Σεβαστείτε την ψήφο μας», που ζωγράφισε η ίδια. Η Μπόουμαν κατηγορεί τους βουλευτές ότι «πρόδωσαν» τον λαό.

Για απόψε έχουν προγραμματιστεί επίσης «πάρτι αποχώρησης» με θέμα το Brexit. Η λέσχη Bethnal Green Working Men’s Club του Λονδίνου σχεδιάζει μάλιστα μια «βραδιά Αποκάλυψης». «Επομένως, κάντε αίτηση για βίζα (σ.σ. αγοράστε εισιτήριο), διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σας απορρίψει το τελωνείο – είναι η ώρα να γιορτάσουμε σαν να ήταν το τέλος του κόσμου επειδή, για να λέμε την αλήθεια, είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί», προειδοποίησαν οι διοργανωτές.

Πιο συγκρατημένη, η Αγγλικανική Εκκλησία κάλεσε τους Βρετανούς να στραφούν στον Θεό και να προσευχηθούν. Πρότεινε μάλιστα μια προσευχή με την οποία θα ζητήσουν από τον Θεό «να ενώσει το έθνος και να καθοδηγήσει τους ηγέτες μας».

ΑΠΕ

Back to top button