Καστοριά

Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θα αναβαθμίσει και το ιστορικό μας κέντρο (του Χρήστου Μουρατίδη)

Εδώ και χρόνια ένα μόνιμο θέμα συζήτησης είναι πως η περιοχή της Ομόνοιας και το Τσαρσί , η παλαιά αγορά της πόλης  και χώρος συνάντησης των κατοίκων, θα ξαναζωντανέψει. Πολλές  οι προτάσεις και λίγα τα έργα για να στηριχθεί η περιοχή που σε τίποτα πια δεν θυμίζει την παλιά της αίγλη.  Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η λογική να λειτουργήσει στο  κτίριο του 1ου Γυμνασίου η περιβόητη πλέον Αρχιτεκτονική Σχολή, η οποία, ως γνωστόν, άλλαξε δρόμο και δεν έφτασε ποτέ στην Καστοριά.

Για να μπορέσει όμως η περιοχή να ανακάμψει δεν χρειάζονται μαγικές λύσεις. Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής. Με επίκεντρο το Βυζαντινό Μουσείο μπορεί να δημιουργηθεί  μια πολιτιστική και τουριστική  ζώνη ,που εκτός από την επίσκεψη στο Μουσείο, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουριστικής μας ανάπτυξης και προβολής, καθώς ζούμε σε μια πόλη με έντονα τα Βυζαντινά στοιχεία, θα συνδυάζεται με μια επίσκεψη στις Βυζαντινές  εκκλησίες.

Από την πλατεία της Παναγίας της Κουμπελίδικης, την Ακρόπολη της πόλης, μέχρι για παράδειγμα την περιοχή γύρω από την  Μητρόπολη. Μια μικρή απόσταση με τέσσερις πέντε εκκλησίες που κάθε μια έχει να αφηγηθεί την δική της ιστορία και έχει τους δικούς της συμβολισμούς.

Η τριαδική απεικόνιση στην Κουμπελίδικη, για παράδειγμα, μια μοναδική αγιογραφία και εξαιρετικά σπάνια ή τα λείψανα του Παύλου Μελά που βρίσκονται  στους Ταξιάρχες μπορούν να αποτελέσουν το κίνητρο για να επισκεφθεί  κάποιος  τις εκκλησίες αυτές. Αρκεί να αναδείξουμε και να προβάλλουμε σωστά τις ιστορίες που κρύβονται μέσα σ΄αυτές.

Ο  Δήμος  Καστοριάς  επομένως  επικουρικά μπορεί να συμβάλλει και να ενισχύσει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών για να ωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή.  Αυτό όμως που οφείλει  πρωτίστως να κάνει είναι να δώσει λύση στην προσβασιμότητα προς τους χώρους αυτούς. Αν καταφέρει να μετακινήσει  τα οργανωμένα ‘’γκρουπ’’ τουριστών προς την Ομόνοια και προς το Βυζαντινό Μουσείο θα  έχει κερδίσει το στοίχημα για την ανάπτυξη  της περιοχής.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ούτε όμως ακατόρθωτο να γίνει. Με μικρά λεωφορεία, συχνά δρομολόγια και έλεγχο της στάθμευσης σε δυο – τρία σημεία μπορεί ίσως να δοθεί λύση.

Ας φανταστεί απλά κανείς πως σήμερα τη Σπηλιά του Δράκου  την επισκέπτονται  πάνω από 30.000 άτομα.  Αν οι μισοί καταφέρουν να επισκεφθούν  το Βυζαντινό Μουσείο και την γύρω περιοχή,  μαζί με  αυτούς που ήδη το κάνουν,  αναφερόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που  η παρουσία τους  και μόνο στο χώρο θα δώσει μια νέα δυναμική στην περιοχή,  και  πολλά από τα εγκαταλειμμένα καταστήματα θα αποκτήσουν και πάλι ζωή.

Αρκεί απλά  να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές,  ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση για τους τουρίστες.  Υπάρχουν επίσης  δεκάδες ακόμα μοναδικές εκκλησίες και  εναλλακτικές διαδρομές προς το Απόζαρι και το Ντολτσό που μπορούν να αξιοποιηθούν  και να δώσουν σε κάθε γειτονιά της πόλης μια νέα ώθηση, μια  νέα προοπτική,  απλά ας το εκμεταλλευτούμε.

kastoria365.gr

 

Back to top button