Καστοριά

Η έρευνα για τη φοροδιαφυγή στη Ευρωπαϊκή Ένωση (του Νίκου Ρίζου)

Δημοσιεύθηκε στις 30-3-2019, η έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την φοροδιαφυγή σ όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Η μέτρηση έγινε με την κατά κεφαλή φοροδιαφυγή (πόσο δηλαδή αναλογεί το ποσό της φοροδιαφυγής σε κάθε κάτοικο της χώρας ετησίως).
Συνοπτικά οι δύο πρώτες χώρες στην φοροδιαφυγή είναι η Ιταλία και η Δανία, με 3.156 € και 3.027 €, ανά κάτοικο ετησίως. Οι δύο τελευταίες με την λιγότερη φοροδιαφυγή είναι οι Ρουμανία και η Βουλγαρία. Και η Ελλάδα είναι 7η με 1.847 €, ποσό που είναι στον μέσο όρο όλων των χωρών της Ε.Ε.
Τι αποδεικνύεται από την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου;
1. Ότι φοροδιαφυγή υπάρχει στις χώρες που έχουν υψηλή φορολογία (Δανία), η οποία έχει την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο.
2. Φοροδιαφυγή υπάρχει εκεί όπου υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή, (Ιταλία), της καμόρας και της μαφίας. Άρα ο Πέπε Γκρίλο με τα πέντε αστέρια, του κόμματός του, αναδεικνύεται ο πρώτος αστέρας της πολιτικής. Δεν του φταίει λοιπόν η Ε.Ε, αλλά το σύστημα της Ιταλίας που δεν θέλει να αλλάξει.
3. Φοροδιαφυγή δεν υπάρχει εκεί όπου υπάρχει φτώχια. (Ρουμανία και Βουλγαρία). Εξ άλλου τις τελευταίες θέσεις των χωρών με την μικρότερη φοροδιαφυγή έχουν οι χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ που εισήλθαν στην Ε.Ε (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λετονία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία).
4. Η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο της Ε.Ε.
άρα λοιπόν καταρρίπτεται πλέον επισήμως, η καραμέλα των Ελλήνων πολιτικών και των μεγάλων φωστήρων της ελληνικής δημοσιογραφίας, ότι για την οικονομική κρίση του 2008 και που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα φταίει ο Έλληνας επιχειρηματίας η εν τέλει οι Έλληνες που έχουν κάνει εθνικό σπορ την φοροδιαφυγή. Για την οικονομική κρίση της χώρας την ευθύνη την έχουν οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες δημοσιογράφοι, που συντηρούν και διαφημίζουν ότι η οικονομική ύφεση της χώρας οφείλεται στην φοροδιαφυγή. Υπερχρέωσαν την Ελληνική κοινωνία, μέσω των εργολάβων, των προμηθευτών του δημοσίου και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, δημιουργώντας ένα κρατιστικό σύστημα οικονομικής ανάπτυξης, μέσω του δανεισμού. Υπερχρέωσαν τις μελλοντικές γενιές προκειμένου να ασκήσουν την εξουσία, ως άλλοι κοινωνικοί τοκογλύφοι. Διότι πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος κάποιον όταν σου δίνει σήμερα 100 ευρώ μέσω παροχών και σου ζητάει αύριο 1000 μέσω της φορολογίας; Έβγαζαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, στα κανάλια όλους αυτούς που έσκιζαν και ακύρωναν τα μνημόνια, με ένα μόνο άρθρο στην βουλή. Τους ανέδειξαν σε μεγάλες πολιτικές και οικονομικές διάνοιες, με μεγάλες κοινωνικές ευαισθησίες, ενώ όλοι οι άλλοι ήταν οι ανάλγητοι, οι κακοί, λες και η ηθική, η κοινωνική ευαισθησία έχει πολιτικό χρώμα. Που ήταν όλα αυτά τα τελευταία 40 χρόνια και ειδικά την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου είχε διορισμένο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον Χαλικιά, ο οποίος στην ετήσια έκθεσή του συνεχώς και κάθε χρόνο σημείωνε ότι η υπερχρέωση της χώρας, υπονομεύει την μελλοντική της πορεία, και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
Και που δυστυχώς δεν υπονόμευσε μόνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά την οδήγησε σε την οικονομική και πολιτική υποδούλωση και εξαθλίωση. Για ποια φοροδιαφυγή μιλάμε όταν ο μέσος φόρος του μικρομεσαίου και εξαθλιωμένου Έλληνα επιχειρηματία ανέρχεται στα 6.000,00 €; Που είναι σήμερα οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες δημοσιογράφοι, να αναλύσουν την χθεσινή ετήσια έκθεση του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, του Στουρνάρα, που επισημαίνει και πάλι τα ίδια; Ότι η πολιτική των παροχών οδηγεί σε νέα αδιέξοδα την χώρα, υπονομεύοντας τις θυσίες του Ελληνικού λαού;

Back to top button