«Αλήθεια»: σύμφωνα με μία σύντομη αναζήτηση στην Google, είναι η πραγματικότητα ενός γεγονότος.
Η ειλικρίνεια– η οποία προϋποθέτει την αλήθεια- είναι μία αρχή που αναζητά επίμονα ο κόσμος από όσους έχουν ή επιθυμούν να έχουν κάθε μορφής εξουσία.
Παρατηρώντας τα πεπραγμένα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, θα διαπιστώσει κανείς αμέτρητες αστοχίες και λάθη που οδηγούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μια ολόκληρη κοινωνία στο αδιέξοδο.
Αναπόφευκτα γεννάται η ανάγκη να ειπωθούν αλήθειες. Όσο σκληρές και δύσκολες κι αν είναι. Όσο κι αν εκθέτουν πρόσωπα και πράξεις…
Καιρός λοιπόν να ακούσουμε αλήθειες και μόνο αλήθειες για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν ή θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα στο μέλλον, από αυτούς που φεύγουν και κυρίως από αυτούς που έρχονται…
Χωρίς διάθεση για απόκρυψη..Ότι δηλαδή δε θα σου πω ψέμματα, αλλά δε θα σου πω και όλη την αλήθεια, για να μην εκθέσω ή για να μην εκτεθώ. Πολύ δημοφιλής τακτική, ανέκαθεν!
Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, τα γραφεία τύπου των υποψηφίων συντάσσουν δεκάδες μηνύματα με ονόματα, βιογραφικά, συναντήσεις, χειραψίες και φωτογραφίες στημένες και καλοδουλεμένες στο photoshop για να φαίνονται πιο λαμπερές από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Πουθενά δε θα δεις ένα σκυθρωπό ή προβληματισμένο πρόσωπο…Μόνο χαμόγελα γεμάατα υποσχέσεις!
Όμως πόσο απέχει η εικόνα αυτή από αυτό που βιώνει πραγματικά η πόλη; Ενδεικτικά…
- Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι καταστηματάρχες που κρατούν μετά βίας τα μαγαζιά τους ανοιχτά στην ερημωμένη εμπορική αγορά της Καστοριάς;
- Πόσο χαμογελαστοί είναι άραγε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που βλέπουν γεμάτες τις καρέκλες τους μόνο στις αργίες ή κατά την περίοδο των σχολικών εκδρομών;
- Να ερωτηθούμε για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που αρκούνται στο να ανανεώνουν τα χαρτιά «ενοικιάζεται» μόλις ξεθωριάσουν από το φως του ήλιου;
- Πόσο χαρούμενοι είναι οι επαγγελματίες οδηγοί που καταστρέφουν κάθε μέρα τα οχήματά τους στους διαλυμένους δρόμους;
- Πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι κάτοικοι του Δισπηλιού και όλου του Δήμου γενικότερα, κάθε φορά που πίνουν νερό από την βρύση;
- Βλέπουν άραγε οι ξενοδόχοι ρεαλιστικό ένα λαμπρό μέλλον στο τουρισμό ή έχουν οι περισσότεροι στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ενοικίαση των δωματίων τους σε πρόσφυγες; Κατάσταση που θα τους αποφέρει εξασφαλισμένο κέρδος ώστε να διατηρήσουν τις μονάδες τους;
- Τα μήλα της Καστοριάς γιατί δεν είναι πιο δημοφιλή από εκείνα του Πηλίου και τα τοπικά φασόλια γιατί δεν είναι πιο περιζήτητα από εκείνα των Πρεσπών;
- Η Καστοριανή γούνα γιατί δεν κατάφερε να γίνει BrandName αυτή τη δύσκολη περίοδο του κλάδου, μόνο βάλλεται από τα κινήματα antifur, έχει ανεβάσει τα ποσοστά ανεργίας της περιοχής στα ύψη και σκορπίζεται με τον καιρό αριστερά και δεξιά στο χάρτη, παρά τις πολλά υποσχόμενες συμφωνίες και τις ριζοσπαστικές ιδέες των συλλόγων;
- Πώς μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές τα Καστοριανά καρναβάλια και να έρχονται groups και από το εξωτερικό;
- Γιατί ενώ υπάρχουν πολλά σωματεία που ασχολούνται με την κωπηλασία, πρωταγωνιστούν οι ελλείψεις σε βασικές εγκαταστάσεις που θα απογείωναν το άθλημα;
- Γιατί δεν διεκδικούνται αθλητικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας στη λίμνη και στα γύρω βουνά;
- Γιατί δεν κατάφερε ένα χωριό του Δήμου να έχει τη φήμη και τη χάρη του Μετσόβου ή του Νυμφαίου ενώ ούτε οι αρκούδες λείπουν, ούτε η παραδοσιακή γαστρονομία;
- Οι παραλίες της πόλης γιατί δεν έχουν το φωτισμό και τα πλακάκια που τους αξίζουν;
- Οι δρόμοι; Το κυκλοφοριακό; Πόσοι είναι όντως ευχαριστημένοι;
- Γιατί τελικά δεν λειτουργεί κανένα καράβι στη λίμνη και γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ποδήλατα που αγοράστηκαν για να τα δανείζεται ο κόσμος;
- Γιατί δεν αξίζει καμία αξιόλογη αίθουσα πολιτισμού στην πρωτεύουσα του Νομού;
- Υπάρχει πραγματοποιήσιμο όραμα για την αξιοποίηση του γύρου της λίμνης; Η ποιότητα του οδοστρώματος είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι;
- Ο δρόμος για το Νοσοκομείο αρμόζει σε μια πόλη σαν την Καστοριά;
- Η Βυζαντινή κληρονομιά αξιοποιείται όσο θα έπρεπε και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα;
- Τι μπορεί να γίνει με τα αρχοντικά που καταρρέουν το ένα μετά το άλλο; Μπορεί να βρεθεί λύση με τους πολλούς κληρονόμους που αφήνουν τελικά στο έλεος τα σπίτια, λόγω υψηλού κόστους συντήρησης;
- Η δόξα του ιστορικού κέντρου της πόλης θα παραμείνει στις αφηγήσεις των παλαιότερων γενεών;
Και το σημαντικότερο…Ή καλύτερα η αρχή όλων:
Τα οικονομικά του Δήμου γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα, ακριβώς;
Θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρωστούμενα κάποια στιγμή η ΔΕΥΑΚ;
Οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών θα επιθυμούν να εργαστούν και του χρόνου στις θέσεις τους;
Υπάρχουν/Μπορούν τελικά να βρεθούν κονδύλια για πραγματικά έργα (και όχι μακέτες) στο άμεσο μέλλον;
Όσοι δε βαρεθήκατε ή συγχυστήκατε και συνεχίζετε να διαβάζετε, είμαστε σίγουροι πως σκέφτεστε αυτούς και άλλους τόσους προβληματισμούς που βιώνει κάθε πολίτης της Καστοριάς το 2019.
Καιρός λοιπόν να ακουστούν σχέδια ικανά να υλοποιηθούν από ανθρώπους με πραγματικό όραμα και μεράκι για τον τόπο. Μακριά από ωραιοποιημένα βιογραφικά και φωτογραφίες!
Καιρός να μειωθούν οι προβεβλημένες δημόσιες εμφανίσεις και οι στημένες χειραψίες, να σκύψουν τα κεφάλια και να πάρουν φωτιά τα laptops των επιτελείων ώστε να μιλήσουν ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, οι στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα!
Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το νέο Δ.Σ. Πώς θα το κάνει; Γιατί δεν το έκανε αν μπορούσε τόσα χρόνια; Μιλώντας με ειλικρίνεια. Λέγοντας ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ο πιο ειλικρινής ας κερδίσει πείθοντας αρχικά τον εαυτό του για το αν όντως γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι αυτό που καλείται να κάνει μετά την Κυριακή των εκλογών….
Ένα σοβαρό debate μεταξύ των υποψηφίων ίσως βοηθούσε πολύ τους αναποφάσιστους! Με πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις ουσίας και λιγότερες φωτογραφίες και στημένα χαμόγελα!
Γιατί ποιος μπορεί να χαμογελά αν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση της περιοχής σήμερα;
Ο μεγάλος οικονομολόγος Friedrich August von Hayek είχε μιλήσει για τα ώριμα έργα. Μια κυβέρνηση, μια τοπική εξουσία, πρέπει να ξοδεύει τα χρήματα της για τα ώριμα έργα και όχι για μελλοντικές προτάσεις.
Η πρόταση του έχει πολύ σοφία. Τα ώριμα έργα όταν φτιαχτούν σωστά, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν προβλέψεις και μελλοντικές χρήσεις, αποδίδουν αμέσως σε μια κοινωνία.
Είναι έργα που οι πολίτες τα μνημονεύουν συνεχώς.
Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα ώριμο έργο που πρέπει να γίνει, είναι το μετρό και οι επεκτάσεις του.
Στην Καστοριά υπάρχουν αρκετά.
Εγώ δεν εμπλέκομαι ενεργά στα τοπικά δρώμενα. Έτσι θα γράψω τα έργα που έχω ακούσει ή διαβάσει πολλές φορές.
1) Η Καστορια χρειάζεται Πνευματικό Κέντρο. Που θα είναι σύγχρονο και θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις. Η θέση του επίσης πρέπει να είναι στο “κάτω” μέρος της Καστοριάς, για να έχουν πρόσβαση όλοι. Δηλαδή πολύ κοντά στην βιτρίνα της πόλης.
2) Το φράγμα του Νεστορίου. Το έχω ακούσει τόσες φορές ότι θα γίνει και ότι θα δώσει καινούρια ώθηση, που πάντα αναρωτιέμαι ποια είναι η πρόοδος.
3) Το Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς. Άλλο ένα ώριμο έργο, που μάλιστα υπάρχουν και τα χρήματα όπως έχω ακούσει ή διαβάσει.
4) Το κλειστό γυμναστήριο. Αυτό που υπάρχει είναι πολύ παλιό, όχι απλά παλιό. Είναι κρίμα που ένας ντόπιος επιχειρηματίας βάζει λεφτά για την ομάδα μπάσκετ, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές. Δεν νοείται να είσαι πρωτεύουσα νομού και να μην έχεις σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο. Από ότι διαβάζω, υπάρχουν ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ. Δηλαδή θα γίνει μεγάλη χρήση. Ο Αθλητισμός είναι και μπίζνες. Ο νομός από όσα διαβάζω ή ακούω, έχει μεγάλα ταλέντα.
5) Η Κωπηλασία. Ο Νομός έχει μεγάλη παράδοση στην Κωπηλασία. Αυτό που λείπει είναι η σύγχρονη οργάνωση. Τι έγιναν οι εξέδρες; Που αυτή την φορά θα είναι σωστα φτιαγμένες και θα έχουν και αισθητική. Η Καστοριά μπορεί να γίνει κέντρο στην Κωπηλασία.
Πέντε ώριμα έργα έγραψα, υπάρχουν και άλλα.
Εάν κάποιος τα φτιάξει μέσα στην θητεία του, θα είναι επιτυχημένος.
Όσο αφορά τα φασόλια της Καστοριάς το ζήτημα είναι λίγο πιο πολύπλοκο, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα το πλαίσιο, που αυτή την στιγμή είναι λάθος. Είναι άλλος τομέας. Δεν ανήκει στα έργα υποδομής.
Χρειαζόμαστε όραμα, στόχους θητείας και συγκεκριμένες προτάσεις και όχι φωτογραφίες και βιογραφικά για να ψηφίσουμε τους γνωστούς μας. Μπράβο στους συμπολίτες για την πολύ καλή καταγραφή καίριων ζητημάτων της πόλης.