Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε ότι αναμένει πως θα επιλυθεί η διαφωνία με την Τουρκία με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, μία ημέρα αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
“Είχα πολλές συζητήσεις με τον υπουργό Άμυνα (της Τουρκίας) Χουλουσί Ακάρ και είμαι πεπεισμένος ότι θα τακτοποιήσουμε τα πράγματα με τους στρατηγικούς εταίρους μας” είπε ο Σάναχαν υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον ομόλογό του της Μογγολίας Νιαμαατζίν Ενκμπολντ. “Πιστεύω ότι θα επιλύσουμε το πρόβλημα κατά τρόπο ώστε να έχουν (οι Τούρκοι) τον σωστό αμυντικό εξοπλισμό με τα Patriot και τα F-35”, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ επιδίωκαν το τελευταίο διάστημα να πείσουν την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα Patriot αντί για το S-400.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική απειλή που θέτει η Ρωσία για τη Συμμαχία, αλλά επίσης και η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Ένα τρίτο θέμα θα είναι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των χωρών-μελών και η συμβολή τους στο ΝΑΤΟ.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι σύμμαχοι θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο, μια περιοχή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά και την κατάσχεση ουκρανικών πλοίων από τη Μόσχα τον περασμένο χρόνο. Πρόσθεσε ότι στην ολομέλεια της Πέμπτης το επίκεντρο θα είναι η Ρωσία και η παραβίαση εκ μέρους της Μόσχας της συνθήκης INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ απειλούν να αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή το καλοκαίρι, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να την παραβιάζει, κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι κάνει.
“Θα συζητηθούν όλα τα στοιχεία της ρωσικής απειλής”, συνέχισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Γεωργία, την επίθεση με χημικά εναντίον των Σκριπάλ στη Βρετανία και τις ρωσικές παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίας.
Αναφορικά με το Αφγανιστάν, είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται και η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα αυτή θα εξαρτηθεί πιθανότητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
ΑΠΕ