Κόσμος

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε νόμο για να αποτραπεί Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επιδιώξει παράταση επί των διαδικασιών του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 12 Απριλίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε στην ψηφοφορία εντελώς οριακά, με 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά. Αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων αργότερα σήμερα Πέμπτη, ωστόσο η Ε.Ε. είναι αυτή που αποφασίζει αν θα εγκρίνει περαιτέρω παράταση.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ της πρωθυπουργού της Βρετανίας και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο Brexit. Η Μέι είχε απευθύνει κάλεσμα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο το οποίο θα προταθεί στους Ευρωπαίους.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι στην διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν «εποικοδομητικές, επεξηγηματικές συζητήσεις για το πως θα “σπάσουν” το αδιέξοδο της εξόδου από την ΕΕ», ενώ αποφάσισαν τη σύσταση δύο ομάδων οι οποίες θα εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προτείνει νέο σχέδιο στην Ε.Ε. μέχρι τις 12 Απριλίου, το οποίο θα πρέπει είτε να γίνει αποδεκτό από την Ενωση είτε η Βρετανία θα αποχωρήση χωρίς συμφωνία. Πρόθεση της Μέι είναι να ζητήσει μικρή περαιτέρω παράταση, ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν τις 22 Μαΐου, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

 ΑΠΕ

Back to top button