Κόσμος

Τουρκία: Το ΑΚΡ «καίγεται» να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία, καθώς το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, και ελπίζει να ανατρέψει το αποτέλεσμα μέσω επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έκανε γνωστό ότι η ανώτατη εκλογική επιτροπή διέταξε την επανακαταμέτρηση των ακύρων ψηφοδελτίων σε 15 από τις 39 εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και ολική επανακαταμέτρηση ψήφων σε άλλες τρεις. Το ΑΚΡ είχε ζητήσει επανακαταμέτρηση τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Αγκυρα, επικαλούμενο παρατυπίες.

Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η ανατροπή των προσωρινών αποτελεσμάτων στην Αγκυρα φαίνεται αδύνατη, αφού ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς επικράτησε καθαρά του κυβερνητικού ανθυποψηφίου του, με διαφορά περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη η διαφορά ανάμεσα στον Εκρέμ Ιμάμογλου, που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση, και τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιο του ΑΚΡ, ήταν μόλις 25.000 ψήφοι (0,3%).

Χθες, ο Ιμάμογλου κάλεσε τις Αρχές να τον ανακηρύξουν δήμαρχο και καυτηρίασε την ηγεσία του ΑΚΡ, λέγοντας ότι «τρεις -τέσσερις άνθρωποι φέρονται σαν παιδάκια που τους πήραν τα παιχνίδια τους και απειλούν το διεθνές κύρος της χώρας μας».

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Αγκυρα «να σεβαστεί τα νόμιμα εκλογικά αποτελέσματα». Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον ήρθε να εντείνει την ανησυχία για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, καθώς είχε προηγηθεί αυστηρή προειδοποίηση του Πενταγώνου για ακύρωση της πώλησης αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία, αν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ακυρώσει την προγραμματισμένη προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας και πρότεινε στους Αμερικανούς να δημιουργηθεί διμερής ομάδα εργασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ώστε να διαπιστωθεί ότι οι S-400 δεν θα δημιουργήσουν κινδύνους για τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ

Back to top button