Μέχρι σήμερα οι Δανοί μπορούσαν να χωρίσουν με ένα κλικ μέσω Διαδικτύου, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν κάποια περίοδο περισυλλογής ή να παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Ωστόσο πλέον οι γονείς ανηλίκων που θα θέλουν να πάρουν διαζύγιο θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν…ένα σχετικό μάθημα στο Ίντερνετ.
Από την 1η Απριλίου, στο πλαίσιο του νέου κώδικα διαζυγίου που υιοθετήθηκε, κάθε γονέας θα πρέπει να παρακολουθήσει μια ενότητα μαθημάτων διάρκειας περίπου 30 λεπτών, η οποία θα διατίθεται δωρεάν και έχει στόχο να λειτουργήσει ως ένα σύστημα πλοήγησης στη νέα του ζωή με τα παιδιά του. Όποιος δεν το κάνει πολύ απλά παραμένει παντρεμένος.
Τα μαθήματα αυτά προέρχονται από το πρόγραμμα «Συνεργασία μετά το διαζύγιο», μια πλατφόρμα στο Διαδίκτυο την οποία δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και υιοθετήθηκε από την πολιτική τάξη της Δανίας ως ένα είδος μπούσουλα για τα παντρεμένα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν.
«Τα ψηφιακά αυτά μαθήματα δίνουν απαντήσεις σε εκατοντάδες από τα πιο βασικά ερωτήματα που τίθενται σε ένα διαζύγιο», σχολίασε στο AFP ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την Παιδική Ηλικία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.
Δωρεάν πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να έχουν μέσω ενός απλού αιτήματος και τα ανύπαντρα ζευγάρια με παιδιά. Επισημαίνεται ότι το 54% των παιδιών στην Δανία γεννιούνται εκτός γάμου.
Το πρόγραμμα αυτό, που διατίθεται μέσω υπολογιστή, αλλά και υπό τη μορφή εφαρμογής, αποτελείται από συνολικά 17 ενότητες, οι οποίες προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για δυνάμει δύσκολες καταστάσεις: από τη διοργάνωση των πάρτι γενεθλίων των παιδιών ως τις σχολικές εκδρομές.
Καλύτερη υποστήριξη
Η κοινωνία των πολιτών ζητεί περισσότερη υποστήριξη και ψυχολογική.
«Είναι μια καλή αρχή. Μια εύκολη και οικονομική απόφαση», έκρινε η Τρίνε Σαλντεμόζε, υποδιευθύντρια της Moedrehjaelpen, μιας ένωσης παροχής βοήθειας στις οικογένειες.
Το μάθημα αυτό είναι χρήσιμο, «αλλά μόνον αν δεν υπάρχουν πολύ αυξημένα επίπεδα αντιπαράθεσης (μεταξύ των γονέων)», πρόσθεσε.
Στην Δανία δόθηκαν σχεδόν 15.000 διαζύγια το 2018, δηλαδή για ένα ποσοστό 46,5% των γάμων. Στη χώρα αυτή εξάλλου το 70% των ανήλικων παιδιών ζει και με τους δύο γονείς του. Το 1980 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 85%.
Στη χώρα αυτή, στην οποία η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί πρωταρχική αρετή, οι γονείς έχουν ίσο ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών τους.
Στην περίπτωση χωρισμού επίσης, όλο και πιο συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν από κοινού την επιμέλεια των παιδιών τους. Το ποσοστό τους διπλασιάστηκε σε λιγότερο από δέκα χρόνια, περνώντας από 16% το 2009 σε ένα τρίτο το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου αναλύσεων και ερευνών του κράτους πρόνοιας (VIVE).
Απλοποιημένη διαδικασία
Στις περιπτώσεις διαζυγίων κοινή συναινέσει, η διαδικασία έχει απλοποιηθεί στην Δανία και γίνεται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται δικηγόρος.
«Εκκινούμε από την αρχή ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά ώριμοι ώστε να ξέρουν αν θέλουν να πάρουν διαζύγιο ή όχι», υπογραμμίζει η Μάι Χάιντε Ότοζεν, ερευνήτρια στο VIVE.
Ένα βράδυ που καθόταν στον καναπέ τους, η Ενριέτε Φουχς συμπλήρωσε απλά ένα έγγραφο στον υπολογιστή της, το οποίο έστειλε στη συνέχεια στον σύζυγό της, ο οποίος το υπέγραψε. Αμέσως τέθηκε σε ισχύ το διαζύγιό τους.
Ωστόσο από την 1η Απριλίου, τα ζευγάρια που έχουν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες κατά τους οποίους καλούνται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα διαζυγίου στο Ίντερνετ, για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το διαζύγιό τους.
Η Ενριέτε Φουχς πήρε διαζύγιο πριν από τρία χρόνια έπειτα από 11 χρόνια γάμου και αμέσως άδραξε την ευκαιρία όταν της πρότειναν να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αυτό μαθημάτων κατά τη δοκιμή του.
«Είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσουν στους γονείς ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει πραγματικά να σκεφτούν», σημείωσε η μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 7 και 10 ετών.
«Σε καταστάσεις στις οποίες δεν τελεί κάποιος υπό το κράτος της λογικής, αυτό τον αναγκάζει να σκεφτεί πώς αισθάνεται και πώς μπορεί να διαχειριστεί τη στιγμή», πρόσθεσε.
Τα μαθήματα «Συνεργασίας μετά το διαζύγιο», τα οποία δοκιμάστηκαν σε 2.500 εθελοντές στη Δανία μεταξύ του 2015 και του 2018, είχαν «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, δήλωσε ένας εκ των δημιουργών τους, ο ψυχολόγος Μάρτιν Χαλντ, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
«Στις 12 από τις 14 περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα είχε από μέτρια ως πολύ μεγάλη επίδραση στη διανοητική ή τη σωματική υγεία των ανθρώπων: στρες, κατάθλιψη, άγχος, σωματικό ή ψυχικό άλγος και ημέρες άδειας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Ενριέτε, δεν πρόκειται για μια θαυματουργή συνταγή, αλλά για ένα καλοδεχούμενο εργαλείο.
«Είναι σαν να συγκέντρωσαν σε μια εφαρμογή ό,τι σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη ζωή μου», είπε.
Για να εγγραφεί κάποιος, χρειάζεται απλά να κάνει ένα κλικ σε μια εξατομικευμένη σύνδεση, που στέλνεται από τον διαχειριστή μόλις καταχωριστεί το αίτημα διαζυγίου, να εγγραφεί και να παρακολουθήσει το μάθημα εντός τριών μηνών.
Το υποχρεωτικό αυτό μάθημα, το μοναδικό στο είδος του, αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ευρείας συναίνεσης της πολιτικής τάξης της Δανίας, με εξαίρεση τους φιλελεύθερους, οι οποίοι κρίνουν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να έχει ανάμειξη σε αυτόν τον τομέα.
«Τάσσομαι υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων να παντρεύονται και να διαλύουν τον γάμο τους χωρίς να ανακατεύεται το κράτος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau η Λάουρα Λίνταλ, η οποία είναι υπεύθυνη του κόμματος αυτού στον τομέα των οικογενειών.
ΑΠΕ