Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτική για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η τροπολογία καταψηφίστηκε από τη ΝΔ. Την τροπολογία καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
Η τροπολογία προβλέπει ρητά ότι «η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της επιτροπής» κάτι που σημαίνει ότι πλέον η επιτροπή θα μπορεί να προβαίνει άμεσα στις άρσεις απορρήτου δίχως να αιτείται άδεια ή γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και Σπύρο Λάππα, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλο και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη νομοθετική Κωδικοποίηση και την διεύρυνσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κ. Κοζομπόλη τόνισε πως με την τροπολογία θεσμοθετείται και ο υποχρεωτικός έλεγχος και η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απόρρητου για τους υπόχρεους σε έλεγχο «πόθεν έσχες» και υπογράμμισε ότι με την αλλαγή αυτή ενισχύεται η αξιοπιστία του ελέγχου και προωθείται η επιτάχυνση. Από την πλευρά του, ο κ. Λάππας επισήμανε ότι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να υπάρξει άρση του απορρήτου για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και για τον πρωθυπουργό. Επίσης κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να δώσουν όσες πληροφορίες έχουν στην Επιτροπή Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου κατακεραυνώνει την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δηλαδή η ΝΔ δεν θέλει όταν η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει το πόθεν έσχες κάποιου πολιτικού προσώπου, ο έλεγχος να επεκτείνεται αυτομάτως και σε τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί», σημειώνει και προσθέτει:
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ΝΔ εξελίσσεται. Την προηγούμενη φορά σε αντίστοιχη συζήτηση για τη συμμετοχή αιρετών σε offshore, η ΝΔ το είχε βάλει στα πόδια και δεν είχε ψηφίσει καν. Αφού όμως σήμερα καταψήφισε χωρίς αιδώ, περιμένουμε να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται και δεν θέλει έλεγχο στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές των στελεχών της».
Αναπαράγετε σαν είδηση ένα άρθρο που επιτίθεται στη ΝΔ.
Θα μπορούσατε ωστόσο να αναφέρετε ότι το site (tvxs) που δημοσίευσε το συγκεκριμένο άρθρο ανήκει σε γνωστό ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δε μπορεί να θεωρηθεί και πολύ αντικειμενικό,
Φίλε μου αν το πρόβλημά σου βρίσκεται στην πηγή, μπορείς να βρεις και άλλες οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Άρα το tvxs. που δεν το έχω σε καμία εκτίμηση και εγώ προσωπικά, εν προκειμένω σωστά βάζει τα πράγματα ως έχουν. Και ναι, είναι είδηση και όχι τοποθέτηση.
Επίσης δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο προβληματισμός; Δηλαδή οι χιλιάδες νόμοι που ήταν ενάντια στους μικρομεσαίους και στηρίχτηκαν από την ΝΔ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση ξεχνιούνται; Αν τολμήσει να αναφερθεί κάποιος σε αυτούς είναι ΣΥΡΙΖΑίος-εμπαθής στο κόμμα της οικογένειας Μητσοτάκη και της οικογένειας Καραμανλή;
Αν ανήκετε στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα σας πρότεινα να αλλάξετε τροπάριο, όχι γιατί ο κόσμος δε θα ψηφίσει ΝΔ, αλλά γιατί η αποχή θα πάει στο 70% δυστυχώς…
” Ένας μάρτυρας , κανένας μάρτυρας ” . Η παρεξήγηση θα λυθεί ,νομίζω, αν αναφερθούν ονομαστικά και άλλα ” μέσα ” στα οποία δημοσιεύτηκε η είδηση.
Ίσως το καλύτερο , να ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της Βουλής .
Προβληματίζει έντονα το ” Παρών ” της Ένωσης Κεντρώων .