Ελλάδα

Novartis: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Φωτιά στο ήδη πολωμένο πολιτικό σκηνικό βάζει η υπόθεση Novartis μετά την αποστολή της σχετικής δικογραφίας που αφορά τον κ. Λοβέδρο στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του, καλείται να καταθέσει ως ύποπτος για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας στρεφόμενος κατά του Δημοσίου κατ’εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε. Η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ζητείται από τη Βουλή, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Από τη μεριά του ο κ. Λοβέδρος έκανε λόγο για “αθλιότητα σε μια φωτογραφία” και δήλωσε πως “δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω”. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε πως “πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου”.

Τι αναφέρει η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή

Η δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή και παραδόθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012.

Η έρευνα αφορά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τέθηκαν στην ελληνική αγορά από την NOVARTIS.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη διαφήμιση της NOVARTIS. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκε από την εταιρεία NOVARTIS για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Στην δικογραφία έχει περιληφθεί και έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πρόκειται για έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “οι εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη NOVARTIS για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος”.

“Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας, πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011 – 2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η NOVARTIS δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα”, αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αναφέρεται επίσης, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο κ. Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. “Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε την δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χάνονταν) για την NOVARTIS. Ο Φρουζής, έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια…”, αναφέρεται στο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ο ρόλος διαφημιστικής εταιρείας, ως μέσον για τις δωροδοκίες σε αξιωματούχους, μνημονεύεται και σε σειρά καταθέσεων που ελήφθησαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Αθήνα.

Επίσης, στην δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS, που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, παρατίθενται εικονικά τιμολόγια από την εταιρεία P. προς Μέσα Ενημέρωσης, που θεωρούνται ότι ήταν ο τρόπος για να διοχετευθούν χρήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας NOVARTIS.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη δικογραφία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

Η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” έχει καταθέσει ότι έχει ακούσει τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά, μέσω της εταιρείας P., προς τον Ανδρέα Λοβέρδο “όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο”. Η ίδια μάρτυρας, καταθέτει επίσης, ότι τα χρήματα προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις. Η “Αικατερίνη Κελέση”, δηλώνει ωστόσο ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται χρήματα στον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφης”, κατονομάζει δύο δημοσιογράφους εφημερίδας ότι χρησιμοποιήθηκαν για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση δύο φαρμάκων και ότι η διαφημιστική εταιρεία, στην οποία συμμετείχαν, έλαβε από την NOVARTIS ΗΕLLAS μέσα σε μία διετία 200.000 ευρώ, προκειμένου να προωθηθεί η κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο συγκεκριμένων φαρμάκων, “να καλλιεργηθεί θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου” και “να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κ. Φρουζή για την προεδρία του ΣΦΕΕ”.

Το διαβιβαστικό Εισαγγελίας Διαφθοράς

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς αναφέρεται ειδικότερα ότι:

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA 200 mg X112 , εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία NOVARTIS, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό, κατά τα έτη 2011 και 2012, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg, αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «Ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού, έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα Πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προηγήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Μάλιστα, ενώ η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται σε 2.659 ευρώ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 3.753 ευρώ, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 3.265 ευρώ στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών τον Μάιο του 2012.

– Για το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα το 2011 στα νοσοκομεία είχε πωλήσεις 2,7 εκ. ευρώ ενώ για το έτος 2012 οι πωλήσεις στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 21,2 εκ. ευρώ. Στα δε φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες το σκεύασμα είχε πωλήσεις 1,9 εκ. ευρώ το 2011 και 2,6 εκ. ευρώ το 2012.

– Το υπουργείο Υγείας, τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας NOVARTIS (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο «προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό, οικονομικό όφελος στην εταιρεία NOVARTIS».

Τι απαντά ο κ. Λοβέρδος

«Στη Βουλή των Ελλήνων και στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων κονιορτοποίησα όλες τις συκοφαντίες των άθλιων κακοποιών», είπε στις δηλώσεις του ο Ανδρέας Λοβέδρος, προσθέτοντας πως από τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή προκύπτει, πως οι συμπληρωματικές καταθέσεις ανθρώπων που δόθηκαν έως και την 4η Απριλίου, δηλαδή πριν μία εβδομάδα, το εντός εισαγωγικών “κατηγορητήριο”, εξαφανίζεται πλήρως.

Για τα περί «δωροδοκίας» σχολίασε πως «για την αθλιότητα αυτή επαναλαμβάνω πως τον κ.Φρουζή τον αγνοούσα ως όνομα, ως πρόσωπο και ως οτιδήποτε άλλο έως τα τέλη Μαρτίου του 2012, οπότε και μου συστήθηκε ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων. Ένα μήνα μετά έφυγα από το Υπουργείο. Όμως οι κουκουλοφόροι και οι λοιποί  ψευδομάρτυρες λένε, ότι τον γνώριζα από το 2009».

«Σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγονται από τους κουκουλοφόρους, με τον κ. Φρουζή δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε τηλέφωνο, ούτε e-mail. Το ξέρουν καλά αυτό! Πολύ καλά μάλιστα! Και το κρύβουν!»

«Με τον κ. Φρουζή ουδέποτε έχουμε συναντηθεί εκτός υπουργείου και εντός μόνο την φορά που προανέφερα. Η συνάντηση αυτή διήρκησε όσο διαρκεί μια χειραψία. Ακόμη κι αν τον είχα δει οποτεδήποτε ή οπουδήποτε δεν τον αναγνώριζα ούτε ως Φρουζή, ούτε ως Novartis».

«Χρήματα δεν έχω, γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ. Κι ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους συγγενείς και τους συνεργάτες μου. Κι όμως απέφευγαν να το δώσουν στη δημοσιότητα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του Υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών. Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο που όμως αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσο καιρό ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνο για μια χειραψία όταν έγινε Πρόεδρος το ΣΦΕΕ, ένα μήνα πριν φύγω από το Υπουργείο, στα τέλη Μαρτίου του 2012. Ντροπή τους».

«Θα δώσουν λόγο για όλα αυτά. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω. Κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη.».

Για την άρση της ασυλίας του επανέλαβε ότι «πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου. Είναι πολύ η συγκινητική η στήριξη των συναδέλφων μου. Η ψήφος μας θα είναι η έναρξη της τελικής τους αποκαθήλωσης».

Για τη δωροδοκία με 200.000 ευρώ είπε ότι πρόκειται για «αθλιότητα σε φωτογραφία» καθώς όλες οι εταιρείες «που υποτίθεται ότι τον χρηματοδότησαν εξαφανίζονται και εμφανίζεται να τον κατηγορεί ένας άνθρωπος που συνάντησε μια φορά για δευτερόλεπτα».

Προς το αρχείο η υπόθεση για 5 πολιτικά πρόσωπα – Τα επόμενα βήματα της εισαγγελίας

Εν τω μεταξύ, την πορεία χρηματικών ποσών που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» και σχετίζονται με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, μελετούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που επιταχύνουν την έρευνα όσον αφορά τα πέντε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ, πλέον, αρχίζουν την αποστολή κλήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Για τους πολιτικούς, που ερευνώνται, η πρόθεση των Εισαγγελέων, όπως αναφέρουν πηγές από το Εφετείο, είναι εντός του Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλου του υλικού της έρευνας οπότε και θα έχουν αποσαφηνίσει και τον περαιτέρω χειρισμό της δικογραφίας για καθέναν από αυτούς, είτε με αρχειοθέτηση είτε με ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Eιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι μέσα στον Απρίλιο να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υλικού που αφορά στα 5 πολιτικά πρόσωπα  (Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Άδωνης Γεωργιάδης,  Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριος Σαλμάς) με πληροφορίες από δικαστικές πηγές να εκτιμούν ότι η αρχειοθέτηση και αυτών των προσώπων βρίσκεται προ των πυλών.

Στο στόχαστρο της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών έχουν τεθεί χρηματικά ποσά που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ελεγχόμενη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία, όπως εκτιμούν, «νομιμοποιούνται» μέσω διαφημιστικής εταιρίας με «βραχύβια δραστηριότητα σχεδόν ενός έτους από 2011 – 2012» και πιθανότατα καταλήγουν σε δωροδοκίες.

Η έρευνα των εισαγγελέων δεν επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι της οποίας καλούνται πλέον σε εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά και σε άλλες, που ενδέχεται να εξυπηρετούσαν σκοπούς «πλυντηρίου».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν ήδη «φύγει» κλήσεις, πλην αυτών που αφορούν τους υπεύθυνους της επίμαχης διαφημιστικής εταιρίας, και προς πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία. Οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους εκτιμάται ότι στην πορεία θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι πρώτες πέντε κλήσεις σε εξηγήσεις, που ήδη εστάλησαν, φαίνεται να αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν τιμές σε απόλυτη απόκλιση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης.

Η βασική μέριμνα της εισαγγελικής έρευνας αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων με κύρια παράμετρο διαδρομές χρημάτων, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν «ξεπλυμένα», σε δωροδοκίες.

Τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς, φαίνεται να ανέδειξαν, σύμφωνα με πηγές από το Εφετείο, ύποπτη διαδρομή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Η αρχή της πορείας των επίμαχων χρημάτων, κατά το υλικό που αξιολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, βρίσκεται στην έδρα της μητρικής εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας από όπου και φθάνει στην εδώ θυγατρική.

Κατά τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, από τα στοιχεία που διαθέτουν, ένα μέρος του ποσού καταβάλλεται στην επίμαχη διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζει τιμολόγια προς τρία συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι εικονικά. Τα χρήματα καταλήγουν την ίδια μέρα ως αναληφθέντα μετρητά στα χέρια συγκεκριμένου προσώπου. Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, αφού «ξεπλύθηκαν» χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων». Η συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

ΑΠΕ

Back to top button