Κόσμος

Ερντογάν: Περισσότερα από 30.000 άτομα κρατούνται στις φυλακές ως γκιουλενιστές

Περισσότερα από 30.000 άτομα βρίσκονται στη φυλακή για φερόμενες διασυνδέσεις τους με το δίκτυο FETO του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα «μέχρις ότου ελευθερώσουμε τελείως το έθνος μας από αυτή την μοχθηρία», τόνισε ο Ερντογάν στην Άγκυρα αναφερόμενος στο δίκτυο Γκιουλέν.

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας αρνείται κάθε εμπλοκή του με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στην 174η επέτειο ίδρυσης της τουρκικής αστυνομίας, μπροστά από το αρχηγείο των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που βομβαρδίστηκε την νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, ανέφερε ότι οι αρχές απέχουν πολύ από το να «εκκαθαρίσουν» πλήρως τους κρατικούς θεσμούς από την «ύπουλη συμμορία».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι 30.559 άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή για φερόμενες διασυνδέσεις τους με το δίκτυο Γκιουλέν, εκ των οποίων 20.226 άτομα έχουν καταδικαστεί με κατηγορίες που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι διώξεις εναντίον εκείνων που οι αρχές υποπτεύονται για διασυνδέσεις με το FETO συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Χθες, Τρίτη, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον 442 υπόπτων σε 10 επαρχίες. Από αυτούς 263 συνελήφθησαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι έχουν αποταχθεί από την αστυνομία, 15.000 από τις ένοπλες δυνάμεις και 4.000 από το δικαστικό σύστημα.

ΑΠΕ

Back to top button