Διεθνείς διαστάσεις αποκτούν οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάντζ και την προοπτική έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ ο ιδρυτής των WikiLeaks βρίσκεται στη φυλακή, στο Λονδίνο, περιμένοντας την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας που θα κρίνει την τύχη του, η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρενέβη ζητώντας δίκαιη δίκη για τον 47χρονο Αυστραλό. «Περιμένουμε όλες οι αρμόδιες αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα του κ. Ασάντζ σε δίκαιη δίκη, συμπεριλαμβανομένης της εκδίκασης αιτήματος για την έκδοσή του», δήλωσε χθες στη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι.
Στο Λονδίνο, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστήριξε μέσω Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάντζ γιατί ο τελευταίος «αποκάλυψε τις θηριωδίες τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εσωτερικά θέματα, Νταϊάν Αμποτ, κάλεσε την κυβέρνηση να μην εκδώσει τον Ασάντζ, οι αποκαλύψεις του οποίου εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον. Η εκπρόσωπος των Εργατικών υπενθύμισε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ως υπουργός Εσωτερικών, το 2012, σταμάτησε την έκδοση του χάκερ Γκάρι Μακίνον, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη μεγαλύτερη πειρατεία όλων των εποχών στο στρατιωτικό πεδίο.
Αρκετά ευρωπαϊκά κόμματα, κυρίως από το στρατόπεδο της Αριστεράς, έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις τους να δώσουν άσυλο στον Ασάντζ. Το ίδιο ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση ο Χουάν Μπράνκο, εκ των συνηγόρων του Ασάντζ. Κληθείσα να απαντήσει, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μονσαλέν, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει υποβληθεί στο Παρίσι ανάλογο αίτημα από τον Ασάντζ και ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει τοποθέτηση.
Ενας άλλος συνήγορος του Ασάντζ, ο διακεκριμένος πρώην δικαστής της Ισπανίας Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είναι στόχος «πολιτικής δίωξης» των ΗΠΑ. Δικαστήριο της Βιρτζίνια έχει ζητήσει την έκδοση του Ασάντζ, κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε για την υποκλοπή απόρρητων κρατικών εγγράφων μέσω διαδικτυακής πειρατείας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι συνήγοροι του Ασάντζ διαμηνύουν ότι ο πελάτης τους θα αμφισβητήσει τις κατηγορίες και θα αγωνιστεί εναντίον της έκδοσης στη δικαστική διαδικασία, που θα αρχίσει στο Λονδίνο στις 2 Μαΐου και προβλέπεται μακρόχρονη.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα WikiLeaks, παρότι στην προεκλογική περίοδο είχε αναφερθεί τουλάχιστον 140 φορές στις αποκαλύψεις τους, που έβλαψαν τη Χίλαρι Κλίντον. Η τελευταία δήλωσε ότι ο Ασάντζ «πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε ή τουλάχιστον για όσα του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες». Εκκληση στις βρετανικές αρχές να επιδείξουν «υπομονή, ευγένεια και επιείκεια» στον Τζούλιαν Ασάντζ απηύθυνε χθες η μητέρα του, Κριστίν, υπενθυμίζοντας ότι ο γιος της στερήθηκε για πολύ τον καθαρό αέρα, τη φυσική άσκηση και την ιατρική φροντίδα. Τέλος, η κυβέρνηση του Ισημερινού συνέλαβε έναν άνθρωπο υποστηρίζοντας ότι συνδέεται με τα WikiLeaks και ότι ενέχεται σε σχέδια αποσταθεροποίησης του προέδρου Λένιν Μορένο, σε συνεργασία με Ρώσους χάκερ. Ο Μορένο αναίρεσε το άσυλο που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση Κορέα στον Ασάντζ και κάλεσε τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία της, όπου είχε καταφύγει επί επτά χρόνια, για να τον συλλάβει.
AΠΕ