ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Πρώτη σειρά εκδηλώσεων της νεοσύστατης Στέγης Λόγου και Τέχνης «Μαλαματένια Λόγια»

Η Στέγη Λόγου και Τέχνης «Μαλαματένια Λόγια» λοιπόν, ένας νεοσύστατος αφηγηματικός σύλλογος με έδρα την Καστοριά, πραγματοποιεί για το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου, ένα διήμερο εκδηλώσεων μνήμης με κεντρικό άξονα την αφήγηση.
Τραγούδια από την έντεχνη χορωδία ‘Καστοριανόν Άσμα’ του Π.Σ. Αθ. Χριστόπουλου, παραδοσιακοί χοροί και μουσική συνοδεία από την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς καθώς και μια ομιλία, θα πλαισιώσουν τις αφηγήσεις του διημέρου, ώστε να ζωντανέψουν μνήμες και συναισθήματα για ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι!
Σας προσκαλούμε λοιπόν, να ανταμώσουμε σε τόπους μνήμης, και να ταξιδέψουμε στο χθες μέσα από τα μονοπάτια της αφήγησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αφήγηση από τη Σμαράγδα Αποστολάτου «Ο Διγενής Ακρίτας», (μουσική συνοδεία – χορός: Οργάνωση Ποντίων Καστοριάς).
Ο άρχοντας Αμιράς Μουσούρ και η Ελληνίδα Ελένη απέκτησαν έναν γιο που σαν μεγάλωσε έγινε τόσο δυνατός και γενναίος που τά ‘βαλε και με τον ίδιο τον θάνατο στα Μαρμαρένια Αλώνια!
Τί κι αν ήταν διγενής; Ήταν ακρίτας και πολεμιστής!!!

Σάββατο 20 Απριλίου
Ώρα : 16:30 ,
Μεταβυζαντινός Ναός Αγ. Νικολάου Κρεπενής *

Για ενήλικες και παιδιά 6+

——————————————–

Χαιρετισμοί – σύντομη ομιλία.
Αφήγηση από την ομάδα ΠαραμυθΑνθός (Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά – Θωμάς Ζήσης/μουσική), «Άλωσις».
Οι περιγραφές από τις προετοιμασίες και τις μάχες από το χρονικό του Φραντζή σμίγουν με τους θρύλους για την άλωση κι ένα παραμύθι με ήρωες δυο νέους που ζουν τις συγκλονιστικές εκείνες ημέρες της πολιορκίας.

Σάββατο 20 Απριλίου
Ώρα : 20:30
Αρχοντικό Βέργουλα

Για ενήλικες και παιδιά 8+

——————————————–

Αφήγηση από τους Αγγελική Γκόγκου – Ανεζούλα Κατσιμπίρη – Παναγιώτη Αμανατίδη, «Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στην Ελλάδα η κατοχή»: Χρονικό των γεγονότων, τραγούδια και στιγμές ζωής από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, όπως έχουν αποτυπωθεί στον τύπο και σε κείμενα των Κώστα Βάρναλη, Νέστορα Μάτσα και Γιώργου Ιωάννου.

Κυριακή 21 Απριλίου
Ώρα : 12.00 μεσημέρι.
στο Αρχοντικό του Βέργουλα

Για ενήλικες και παιδιά 6+

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέγη Λόγου και Τέχνης, Μαλαματένια Λόγια

ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
°Αυλή μεταβυζαντινής εκκλησίας, Αγ. Νικολάου Κρεπενής
°Αρχοντικό Βέργουλα Καστοριά
°Ποταμός Λαδοπόταμος, ιχθυοτροφείο Σινάνη στο δρόμο προς Λεύκη.

*Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν οι αφηγήσεις θα γίνουν τις ίδιες ώρες στο αρχοντικό του Βέργουλα!

 

 

Back to top button