Καστοριά

«Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά»: Η νέα δράση του Επιμελητηρίου Καστοριάς (βίντεο)

Από τη Μεγάλη Τετάρτη και έως τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι ανοικτές για το κοινό τρεις βυζαντινές εκκλησίες

Το Επιμελητήριο Καστοριάς ενημερώνει ότι η διαδικασία προώθησης και προβολής της δράσης «Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά » μέσω του digitalkastoria ολοκληρώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι η δράση συναποφασίστηκε μεταξύ του επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων του τουριστικού τμήματος ( Ξενοδοχεία, καταλύματα και ταξιδιωτικά γραφεία) και αφορά ολοκληρωμένη πρόταση με πρόγραμμα για διακοπές στην Καστοριά την περίοδο του Πάσχα.

Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων ότι από αύριο έως και την Μ. Δευτέρα θα διαθέσουμε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για την ενημέρωση των τουριστών επισκεπτών.

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο  περιγράφονται τα  Τοπικά Έθιμα Των Ημερών Του Πάσχα και πλήρης Οδοιπορικό στην πανέμορφη Καστοριά!

Ενημερώνουμε και τους κατοίκους της Καστοριάς ότι μέσω της δράσης και  κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας από την Μεγάλη Τετάρτη και έως την Δευτέρα του Πάσχα, καθημερινά από 11:00 έως 17:00 θα είναι ανοικτές για το κοινό τρεις Βυζαντινές Εκκλησίες. Συγκεκριμένα ο Ι.Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης του 9ου αιώνα, ο Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου του 9ου αιώνα και ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων του 11ου αιώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=KbV68OvDDXQ

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και ιδιαιτέρως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ  για την συνεργασία και την στήριξη του, την προϊσταμένη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κα. Σκρέκα Ανδρομάχη και το προσωπικό της υπηρεσίας για την συνεργασία τους και  τις επιχειρήσεις του τουριστικού τμήματος για την παρουσία τους στις συσκέψεις.

«Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά»

Αγαπητέ επισκέπτη.

Σε ευχαριστούμε που επέλεξες ως προορισμό σου, για τις Άγιες μέρες του Πάσχα,           την Βυζαντινή Αρχόντισσα, Καστοριά. Στις παρακάτω γραμμές, παραθέτουμε τα τοπικά έθιμα  των ημερών του Πάσχα και προτείνουμε ποίκιλες δραστηριότητες. Μέσω της ιστοσελίδας digitalkastoria μπορείς να πάρεις μια πρώτη γεύση με εικόνες και πληροφορίες των προτάσεων μας και να σε οδηγηθείς σε αυτές με την χρήση GPS. Σού ευχόμαστε καλή παραμονή.

Τοπικά Έθιμα Των Ημερών Του Πάσχα.

Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας από την Μεγάλη Τετάρτη και έως την Δευτέρα του Πάσχα, καθημερινά από τις 11:00 έως 17:00 θα είναι ανοικτές για το κοινό 3 Βυζαντινές Εκκλησιές. Συγκριμένα ο Ι.Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης 9ου αιώνα, ο Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου 9ου αιώνα και ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων 11ου αιώνα.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά την ακολουθία των Παθών, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο στόλισμα των επιταφίων των Ιερών Ναών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή από το πρωί οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την συγκινητική τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο στολισμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των νεαρών κοριτσιών και προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα. Κορυφαία στιγμή για τους Καστοριανούς είναι η συνάντηση των επιταφίων του Μητροπολιτικού Ι.Ν. και του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Ομονοίας, όπου πλήθος κόσμου ακολουθεί την περιφορά των δύο επιταφίων.

Για την τελετή της Αναστάσεως του κυρίου μας μπορείτε να επισκεφτείτε τους ενοριακούς ναούς της πόλης. Ι.Ν. Μητρόπολης Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Ιερός Ι.Ν. Αγίου Νικάνορος Ι.Ν. Αγίων Πάντων Ι.Ν. Ι.Ν. Μαυριώτισσας.

Οδοιπορικό στην πανέμορφη Καστοριά!

Γνωρίστε τη γύρω περιοχή με τον βυζαντινό πλούτο, τα υπέροχα μουσεία, το μοναδικό, μόλις 7 χιλιόμετρα, γύρο της λίμνης «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» που στην διαδρομή του συναντούμε το Ντόλτσο την παλαιότερη, παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς, με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Στην συνέχεια συναντούμε την Σπηλιά του Δράκου, από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας και της Ευρώπης, φιλοξενεί 7 μικρές λίμνες και στα 100 μέτρα το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτησας, 11ου αιώνα. Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή, πριν από 7.500 χρόνια! Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, μόλις 4 χλµ. Έξω από την Καστοριά, αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας. Συνεχίστε προς το Άργος Ορεστικό και το απολιθωμένο Δάσος στο Νόστιμο όπου στην περιοχή εξεράγει ηφαίστειο και η λάβα του κάλυψε όλο το οικοσύστημα της. Αναφέροντας κάποια από τα ευρήματα, αξιοσημείωτα είναι, το απολιθωμένο δόντι ενός καρχαρία που υπολογίζεται πως είχε μήκος, μετάξι 20 και 25 μ., οι κορμοί των δέντρων, φοινίκων και άλλων τροπικών ειδών, οι διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί όπως, μύδια, αστερίες, κογχύλια και πολλά είδη σπονδυλωτών. Ανηφορίζοντας προς το Νεστόριο μια επίσκεψη επιβάλλεται στα Ακατοίκητα χωριά του Δήμου Νεστορίου προτού καταλήξουμε στον Γράμμο και στις αλπικές Λίμνες Γκιστόβα και Μουτσάλια.

Υψηλού επιπέδου διαμονή υπόσχονται τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες της περιοχής. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση και στα αγνά, τοπικά προϊόντα της περιοχής και μαζί με τα πολυποίκιλα για κάθε γούστο καφέ μπαρ συμπληρώνουν την γαστρονομία της περιοχής. Και μην ξεχνάτε η Καστοριά είναι η πόλη της γούνας. Διάσπαρτα με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται και τα γουναράδικα που σας καλούν να πάρετε μια γεύση από την μαγεία που προσφέρουν τα είδη γούνας.

Back to top button