ΑθλητικάΚαστοριά

Επενδύοντας στην κωπηλασία, επενδύουμε στην κοινωνία (του Χρήστου Μουρατίδη)

Η αυτοσχέδια σκηνή που στήθηκε για τις ανάγκες των διασυλλογικών αγώνων κωπηλασίας,  ανέδειξε για ακόμη μια φορά την έλλειψη υποδομών,  οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη τόσο του αθλητισμού όσου και του τουρισμού.  Σε παλαιότερα άρθρα μου, όπως   «Φεύγει  και η κωπηλασία λόγω  έλλειψης υποδομών από την πόλη»  και το «Η λίμνη, το κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη» , έχει τονιστεί  η αναγκαιότητα ύπαρξης και δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του τουρισμού μέσω της λίμνης.  Καστοριά χωρίς λίμνη και κωπηλασία δεν μπορεί να υπάρξει.

Επενδύοντας σε υποδομές  για την ανάπτυξη του αθλήματος , επενδύουμε στην πόλη.  Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και δεν αφορούν μόνο τους δυο συλλόγους που δραστηριοποιούνται  στην περιοχή, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η ύπαρξη και μόνο ένας πύργου για την ανάγκη των αγώνων θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να επιστρέψουν  οι πανελλήνιοι αγώνες,  που γίνονται εναλλάξ με τα Γιάννενα.  Η αναβάθμιση των υποδομών στο ΔΗΝΑΚ,  που ο περιβάλλον χώρος του σήμερα έχει  μετατραπεί σε παρκινγκ φορτηγών, χωρίς καμία φύλαξη και χώρος συγκέντρωσης αδέσποτων σκύλων,  είναι επιβεβλημένη   για να μπορέσει να γίνει πόλος έλξης  εθνικών ομάδων από όλο τον κόσμο.

Μ΄αυτό τον τρόπο το ΔΗΝΑΚ θα έχει έσοδα και οι αθλητές  και τα σωματεία της περιοχής θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσουν σε τεχνογνωσία και εμπειρίες, όταν θα προπονούνται δίπλα  σε αθλητές  και προπονητές παγκοσμίου βεληνεκούς.   Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε  οι ομάδες ανάπτυξης και οι εθνικές ομάδες να τυγχάνουν της ανάλογης φιλοξενίας , παραχωρώντας τους δημοτικούς χώρους που σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια. (π.χ. δημοτικοί ξενώνες). Τα Γιάννενα ετοιμάζονται να διοργανώσουν  Ευρωπαϊκούς  αγώνες έχοντας επενδύσει εκατομμύρια για την αναβάθμιση των υποδομών τους ,όταν εμείς διοργανώνουμε με το ζόρι διασυλλογικούς αγώνες με αυτοσχέδιες σκηνές.

Δεν είναι μόνο τα  παράπλευρα έσοδα που έχουμε ως περιοχή από  τη διοργάνωση μεγάλων αγώνων και με τη φιλοξενία εθνικών ομάδων στη λίμνη μας. Κυρίως είναι η διέξοδος  και η ευκαιρία που θα δώσουμε στα παιδιά μας να αθληθούν , να τους δώσουμε στόχο και όραμα, έχοντας όμως πρώτα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτύξουν το ταλέντο τους και προπονηθούν και ίσως μια μέρα τα  παιδιά αυτά δοξάσουν και πάλι την Καστοριά,  μέσα από τις επιτυχίες τους σε παγκόσμιους  και ολυμπιακούς αγώνες. Αυτή θα είναι και η ύψιστη τιμή και η μεγαλύτερη επιτυχία.

Φυσικά θα ήθελα να τονίσω πως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τα υπόλοιπα αθλήματα και σωματεία που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, χωρίς υποδομές και στήριξη  για να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό που αγαπάνε.   Ότι ακριβώς ισχύει για την κωπηλασία, ισχύει για την ποδηλασία , το στίβο, το ποδόσφαιρο το μπάσκετ, την αντισφαίριση, το χαντ- μπολ,  το βόλεϊ και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Στηρίζοντας τον αθλητισμό  και τα σωματεία ,στηρίζουμε  το Δήμο και κυρίως τις νέες γενιές.  Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Ο πύργος… τσαντίρι της Καστοριάς και ο πύργος-κόσμημα των Ιωαννίνων (φωτο)

 

 

 

Back to top button