Η μειοψηφία που κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος των ΕΝ ΔΗΜΟ κ. Αθανάσιος Καρανικολόπουλος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καστοριάς, στη συζήτηση για τη συμμετοχή του Δήμου με περίπτερο στην 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς
«Οι γουνοποιοί της Καστοριάς είναι κι αυτοί δημότες της Καστοριάς. Κύριος σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και σαφώς έμμεσα διαφημίζουν και την Καστοριά. Σαν τοπικοί επιχειρηματίες όμως οφείλουν στα πλαίσια της εταιρικής τους ευθύνης να συνεισφέρουν στην τοπική κοινότητα, δηλαδή στον Δήμο. Όχι απαραίτητα χρηματικά ποσά, αλλά ακόμα και με υλική βοήθεια σε είδος (να προσφέρουν για παράδειγμα τρόφιμα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή φάρμακα στο κοινωνικό ιατρείο ή ακόμα ηλεκτρονικό και αναλώσιμο εξοπλισμό). Αντί αυτού οι γουνοποιοί εκμεταλλεύονται τον υπόλοιπο δήμο για
τους ιδιοτελείς σκοπούς τους και δεν αξιοποίησαν ποτέ ως τώρα υποδομές οι οποίες δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη του κλάδου τους (πχ. Το διεθνές αεροδρόμιο ή το τμήμα διεθνούς εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς).
Παράλληλα οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις τους ως επί των πλείστων παραμένουν άθλιες και επισφαλείς για τους εργαζομένους τους, με πρόφαση πολλές φορές την οικονομική κρίση και θυμίζουν τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στις πρώιμες βιομηχανίες της Αγγλίας του 18ου αιώνα κατά τις απαρχές της ανάπτυξης του καπιταλισμού. Από την άλλη ο κλάδος της γούνας παραμένει διχασμένος εξαιτίας της ιδιοτέλειας των συμφερόντων των γουνοποιών. Οι υπόλοιποι δημότες καλούνται μέσα από την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος να “βάλουν πλάτη” ενισχύοντας οικονομικά τούς γουνοποιούς με την ενοικίαση ενός τουριστικού περιπτέρου, που δεν έχει καμία σχέση με τα προϊόντα της έκθεσης και η αποτελεσματικότητα στην τουριστική προβολή είναι αμφίβολη. Πρόκειται για έκθεση γούνας και όχι για τουριστική έκθεση άλλωστε. Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. θεωρούμε άσκοπη σπατάλη την έγκριση συνολικά 5.500 Ευρώ το οποίο χρεώνεται στους δημότες μας με βάση την γενικότερη συμπεριφορά κι από την πλευρά των γουνοποιών προς τον δήμο, οπότε καταψηφίζουμε τις συγκεκριμένες δαπάνες».
Θα ήθελα να μάθω πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στον κλάδο της γούνας.
Συνολικά σε όλους τους τομείς της γουνοποιίας ~ 1.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των βυρσοδεψείων, τις φάρμες, τα συνεργεία, τα καθαριστήρια κλπ. Από αυτούς λιγότερο από το 1/4 δηλωμένοι με πλήρη ασφάλιση, 2/4 μερικής απασχόλησης αν και δουλεύουν πάντα περισσότερο και από την πλήρη και 1/4 αδήλωτοι.
Έχει απόλυτο δίκιο ο Σάκης σε όσα γράφει στην δεύτερη παράγραφο και λίγα λέει. Να τα σκεφτείτε όλοι σας καλά όταν θα βρίσκεστε μέσα στον παραβάν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Στη Καστοριά ή γενικά στον πλανήτη (γιατί το κεφάλαιο και οι επενδύσεις δεν έχουν σύνορα. Ο γουνοποιός κεφαλαιοκράτης που θέλει να επενδύσει, ,μπορεί να πάει στη Κίνα,τη Τουρκία,τα Σκόπια ή όπου βρει φθηνό μεροκάματο και μηδαμινούς φόρους για να “δώσει δουλειά” και να βγάλει το κέρδος του.
Εγώ θα ήθελα να μάθω πόσοι θα απομείνουν σε καμιά 10αριά χρόνια, όταν οι υπάρχονες βγουν στη σύνταξη…