Από τους 40 Τελικούς Κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, μόλις δύο από αυτούς πραγματοποιήθηκαν σε περιφερειακά γήπεδα του νομού μας, δηλαδή του Άργους Ορεστικού και της Μεσοποταμίας, κυρίως για λόγους έδρας της μίας εκ των δύο φιναλίστ.
Οι υπόλοιποι 38 διεξήχθησαν τα πρώτα 12 χρόνια στο Εθνικό Στάδιο Καστοριάς (Ξερό) και κατόπιν στο ΔΑΚ Καστοριάς. Στα αξιοσημείωτα των δύο τελικών της περιφέρειας είναι το γεγονός ότι οι δύο φιναλίστ πρόσφεραν πλούσιο και συναρπαστικό θέαμα, συγκινήσεις, καθώς και δραματικό φινάλε, αφού και οι δύο κρίθηκαν στα πέναλτι!
Ήταν δύο τελικοί, διαφήμιση για το ποδόσφαιρο, ενώ στον πρώτο από αυτούς σημειώθηκε και η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη στην ιστορία του θεσμού.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΕΝΤΡΑΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΕ ΓΡΑΜΜΟΧΩΡΙΩΝ
Ο πρώτος τελικός που διεξήχθη εκτός συνόρων της πρωτεύουσας ήταν την περίοδο 1999-2000 (Τετάρτη 8 Μαρτίου 2000) στο γήπεδο Άργους Ορεστικού. Το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο σωματεία που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας (είχαν αποκλειστεί οι παραδοσιακά ισχυρές ομάδες Παναργειακός και Αστραπή Μ.).
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΕΝΤΡΑΣ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ
Τρία χρόνια αργότερα (2002-2003) και πάλι λόγω έδρας της μία εκ των δύο φιναλίστ, η ΕΠΣ Καστοριάς όρισε το γήπεδο της Μεσοποταμίας να φιλοξενηθεί ο 25ος Τελικός Κυπέλλου (Τετάρτη 19 Μαρτίου 2003). Το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο ομάδες που την ίδια περίοδο συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική και συγκεκριμένα, Ο ΑΟ Καστοριάς του Αντώνη Καλλιμάνη (είχε μετονομαστεί από ΑΕ Καστοριάς) και ο Παναργειακός του Βαγγέλη Σιώμου.
Στο πρωτάθλημα και τα δύο σωματεία είχαν μέτρια πορεία και κινδύνευαν με υποβιβασμό, με τον Παναργειακό τελικά να εξασφαλίζει την παραμονή του στην κατηγορία (8η θέση), όχι όμως και ο ΑΟ Καστοριάς (11η θέση).Ήταν ένας τελικός μεταξύ ισοδύναμων ομάδων, ο οποίος ήταν ακατάλληλος για καρδιακούς και κρίθηκε με ανατροπή στα… χασομέρια και κατόπιν στην διαδικασία των πέναλτι.
Ο ΑΟ Καστοριάς μέχρι το 58’ είχε το προβάδισμα στο σκορ 2-1, ενώ στο 75’ ο Σονίδης του Παναργειακού χάνει μεγάλη ευκαιρία για το 2-2, όταν έχει σουτ στο δοκάρι.
Εκεί μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τερμαφύλακας του Παναργειακού Κώστας Στεργιόπουλος που απέκρουσε ΤΡΙΑ ΠΕΝΑΛΤΙ, ενώ ΔΥΟ πέναλτι απέκρουσε ο Αντώνης Σίσκος του ΑΟΚ. Η ομάδα του ΑΟ Καστοριάς, ήταν φοβερά άστοχη στα πέναλτι χάνοντας συνολικά 4 από τα 5, ενώ και ο Παναργειακός έχασε ΤΡΙΑ πέναλτι .
Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη θρίλερ και στη διαδικασία των πέναλτι ο Παναργειακός είχε στεφθεί μετά από 12 χρόνια κυπελλούχος.
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Μετά από 16 χρόνια, η ΕΠΣ Καστοριάς αποφάσισε φέτος να διοργανώσει τον Τελικό Κυπέλλου σε περιφερειακό γήπεδο. Θα είναι ο 3ος Τελικός στην ιστορία που θα διεξαχθεί σε γήπεδο εκτός της πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα σε αυτό της Μεσοποταμίας που θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά μία γιορτή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Φιναλίστ του 41ου Τελικού Κυπέλλου είναι δύο σωματεία που αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες στ ο πρωτάθλημα. Ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας στη Γ’ Εθνική και η Δόξα Αμπελοκήπων στην Α’ κατηγορία.
Για να δούμε λοιπόν αν η παράδοση των τελικών κυπέλλων που φιλοξενούνται σε περιφερειακά γήπεδα, που θέλει να κρίνονται στα πέναλτι συνεχιστεί ή όχι…