Καταγγελία για κλοπές στο νεκροταφείο Καστοριάς

Καταγγελία αναγνώστριας του ΦΟΥΙΤ για ένα μόνιμο φαινόμενο:

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι κλοπές είναι μόνιμο φαινόμενο στο νεκροταφείο Καστοριάς.
Είναι πλέον καιρός, οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω από το ευαίσθητο αυτό θέμα και να δώσουν τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο της προσβολής της μνήμης των συνανθρώπων μας που αναπαύτηκαν και γίνονται θύματα κλοπής ακόμη και μετά θάνατον.
Είναι άξιον απορίας πως υπάρχουν «άνθρωποι» οι οποίοι καταδεικνύοντας μέγιστη ασέβεια και μη σκεπτόμενοι τον πόνο όσων έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα, δεν διστάζουν να τριγυρνούν στον χώρο του νεκροταφείου και να υφαρπάζουν τα αντικείμενα με τα οποία οι συγγενείς αποτείνουν τιμή στους αγαπημένους τους θανόντες. Καντήλια, εικόνες, μπουκάλια με λάδι, φυτίλια, προσωπικά αντικείμενα των νεκρών, ακόμη και δομικά στοιχεία από τάφους – σταυροί και κροκάλες , εξαφανίζονται προκαλώντας σε όσους επισκέπτονται τους νεκρούς τους ακόμη μεγαλύτερη θλίψη.
Οι συγγενείς των θανόντων στερούμαστε το δικαίωμα να προσφέρουμε στους νεκρούς μας μία αξιοπρεπή τελευταία κατοικία, καθώς κάποιοι ανάλγητοι «συνάνθρωποί» μας, απαξιώνουν την πραγματική σημασία ενός ταφικού μνημείου, μη σεβόμενοι ούτε αυτήν την ιερότητα του νεκροταφείου από θρησκευτικής άποψης.
Ερωτήματα γεννώνται όπως, ποιοι είναι αυτοί που κυκλοφορούν στο νεκροταφείο και χωρίς καμία αναστολή βεβηλώνουν ανενόχλητοι τους τάφους των νεκρών μας; Γιατί δεν υπάρχει φύλαξη του χώρου από την Δημοτική Αρχή;
Σε κάθε συζήτηση μεταξύ υμών που έχουμε τη δυστυχία να επισκεπτόμαστε τους νεκρούς μας στο νεκροταφείο, είναι κοινώς παραδεκτή η όλη κατάσταση και όλοι μας, ως επί τω πλείστον έχουμε βιώσει την απάνθρωπη κατάσταση οι νεκροί μας να έχουν γίνει θύματα κλοπής.
Είναι πλέον καιρός να απαιτήσουμε το ευνόητο , οι «άνθρωποι» αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες ανήθικες πράξεις να αποκαλυφθούν και να αφήσουν επιτέλους τους νεκρούς μας να αναπαύονται εν ειρήνη. Οφείλουν λοιπόν όλοι και πρώτες εμπλεκόμενες Αρχές (Δήμος Καστοριάς, Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς), να ευαισθητοποιηθούν σε ένα τόσο λεπτό θέμα ώστε όλοι εμείς που θρηνούμε να μην επιβαρυνόμαστε με επιπλέον θλίψη.
Ίσως ήρθε ο καιρός να πάψουμε να το συζητάμε μεταξύ μας και να προβαίνουμε σε καταγγελίες και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, απευθυνόμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, μέχρις ότου αυτοί που θεωρούν ότι το νεκροταφείο είναι πεδίο κερδοφορίας, όπου κλοπές και βεβηλώσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα ανενόχλητα, να συνειδητοποιήσουν ότι πέραν του τεράστιου ηθικού και θρησκευτικού εγκλήματος που διαπράττουν, επισύρονται και ποινικές συνέπειες τις οποίες αργά ή γρήγορα θα επωμιστούν.
Καλούμε τις Αρμόδιες Αρχές να επιληφθούν του θέματος.

Μ.

 

 

 

 

3 Σχόλια

 1. Έχω μια απορία, αυτοί που κλεβουν, αυτά που κλεβουν τι τα κάνουν. Δεν είναι για παράδειγμα κοσμήματα ή χρήματα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το έγραφε το άρθρο. Εαν η όλη υπόθεση είναι μεγάλη “μπιζνα”, τότε σαφώς θα πρέπει να μπει φυλακας και να γίνει περιφραξη. Το άρθρο δε μας δίνει τα οικονομικά στοιχεία – δεδομένα.

 2. Αγαπητέ Μιχάλη,

  εύλογη η απορία σου. Υπάρχουν κάποιες ερμηνείες και υποθέσεις που συζητιούνται, όσον αφορά εκείνους που προβαίνουν στις κλοπές και πως χρησιμοποιούν τα αντικείμενα που αφαιρούν από τους τάφους.
  Όπως προανέφερα όμως, πρόκειται απλά για υποθέσεις και κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τους συμπολίτες του, δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει στο άρθρο του, ανεπιβεβαίωτες εικασίες. Σίγουρα, εάν ασχοληθεί η Αστυνομία, θα βρει τον τρόπο να αποκαλύψει εκείνους που προβαίνουν στις πράξεις αυτές και να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Είναι η δική της δουλεία. Όπως και η φύλαξη του χώρου είναι δουλειά – και υποχρέωση – της Δημοτικής Αρχής. Η δική μου πρόθεση, είναι να καταγράψω την όλη κατάσταση – η οποία επιβεβαιώνεται καθημερινά στον χώρο του νεκροταφείου, προς ευαισθητοποίηση των αρμόδιων Αρχών.
  “Οικονομικά στοιχεία και δεδομένα” όπως αναφέρεις, σαφώς δεν παρέχονται στο άρθρο – δεν πρόκειται για Πανεπιστημιακή Μελέτη, ούτε έκθεση απολογισμού και εν τέλει δεν θα είχε καμία ουσία το να συγκεντρώσουμε στοιχεία ως προς το πόσα μπουκάλια λάδι εκλάπησαν και πόσο κόστισαν το κάθε ένα, πόσες εικόνες και ποιας τιμής αφαιρέθηκαν ετησίως κ.ο.κ. Αυτό θα ήταν μία τεράστια δουλειά που θα απαιτούσε χρονοβόρο έρευνα με καταγραφή στοιχείων αλλά… προς τι; Η απαίτησή μας, είναι απλή και δεν χρειάζεται αριθμούς ή στατιστικές εφαρμογές: Να σταματήσουν επιτέλους οι κλοπές και να μην αντικρίζουμε τους τάφους των νεκρών μας άδειους, σε σημείο που να μην μπορούμε να ανάψουμε ούτε το καντηλάκι γιατί έχουν αφαιρεθεί μέχρι και τα φιτίλια. Να υπάρξει φύλαξη.
  Όσο για την… “μπίζνα” που αναφέρεις, το αδίκημα της κλοπής παραμένει αδίκημα, ανεξαρτήτου αξίας του αντικειμένου που εκλάπη. Είναι πράξη ποινικά κολάσιμη, είτε πρόκειται για την κλοπή ενός πορτοφολιού, είτε ενός αυτοκινήτου. Δεν αναιρείται ο χαρακτήρας του αδικήματος. Και πίστεψέ με, ακόμη κι ένα κομπολογάκι που αφήνει ένας συγγενής στον τάφο του οικείου του, μπορεί να έχει γι΄ αυτόν μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο. Η ουσία είναι ότι η κλοπή δεν είναι δικαίωμα κανενός και από αυτήν θα πρέπει να προστατεύονται όλοι οι πολίτες.
  Εκείνο όμως που περισσότερο ήθελα να τονίσω, είναι ο ψυχικός πόνος που μας προκαλεί η όλη κατάσταση, διότι στερούμαστε του αναφαίρετου δικαιώματός μας να βρίσκουμε του τάφους των συγγενών μας άθικτους όπως τους αφήνουμε κι όχι να αναρωτιόμαστε σε κάθε επίσκεψη τι θα αντικρίσουμε. Πρόκειται για ιεροσυλία, αγαπητέ Μιχάλη, που επιτείνει το ήδη υπάρχον πένθος μας και δεν αποτυπώνεται με μετρήσιμους όρους και οικονομικά στοιχεία.

  Χρόνια Πολλά σ΄ εσένα και σε όλον τον κόσμο.

  • Είναι σαφές ότι αυτοί που κλέβουν δε σέβονται την ιερότητα του χώρου. Επίσης είναι σαφές ότι υπάρχει ο ψυχικός πόνος. Οι κλοπές πρέπει να καταγράφονται, άσχετα αν είναι αξίας ή όχι, να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα του φαινομένου. Είναι καλό να μάθουμε ποιοι κλέβουν και γιατί το κάνουν. Θα μπορούσαν να μπουν κάμερες. Που είναι η πιο φτηνή λύση.
   Γιατί κάποιος να σου κλέψει ένα κομπολόι; Τι νόημα έχει; Να πας σε έναν τάφο και να κλέψεις ένα κομπολόι.
   Πιστεύω ότι η καταγγελία σωστά έγινε. Αλλά θέλω να μάθω περισσότερα.
   Αν είχα την εξουσία, το πρώτο πράγμα που θα έκανα, θα ήταν η καταγραφή. Να μάθουμε πόσες είναι οι κλοπές.