Ελλάδα

Πρόσκληση-πρόκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη

Σκληρή προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι “είναι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός που όταν μιλά προγραμματικά, δεν υπόσχεται, απειλεί την ελληνική κοινωνία”.

Αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Τσίπρας: “Άραγε ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται στο πρόγραμμα του, αυτά που αναφέρει είναι υποσχέσεις ή απειλές;”. Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί “πολύ μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όλα τα πολλά, τα δίκαια που έγιναν πράξη”, και πρόσθεσε: “σύμμαχός μας είναι και οι προγραμματικές θέσεις των αντιπάλων μας που προσπαθεί να αποκρύψει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του αλλά δεν το καταφέρνουν, τους ξεφεύγουν αυτά που έχουν στο μυαλό και το πρόγραμμα τους, αλλά δεν συμφέρει προεκλογικά να τα διατυμπανίζουν». Σαν παράδειγμα είπε: “πήγε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στην Κύπρο και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων και στο ιδιωτικό τομέα. Όταν το κατάλαβαν το επικοινωνιακό του επιτελείο τον έβαλε σήμερα άρον-άρον να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και να προσπαθήσει να το μαζέψει. Παρομοίως του είχε ξεφύγει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η επαναφορά του 1:5 στο δημόσιο, ότι δεν θέλουν τη διατήρηση του αφορολόγητου, ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ότι δεν θέλουν επιδόματα ανεργίας…”.

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην τηλεοπτική συνέντευξη ότι “ο κ. Τσίπρας έχει νεύρα επειδή φεύγει”, ο πρωθυπουργός είπε ειρωνικά: «εδώ και τρεισήμισι χρόνια φεύγουμε κατά τον κ. Μητσοτάκη, τόσα νεύρα πια μας έχουν ξεχειλίσει…».

Συνεχίζοντας την επίθεση απηύθηνε πρόσκληση-πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι όποτε δίνει συνεντεύξεις έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος στην τηλεθέαση και πρόσθεσε “Του προτείνω έναν τρόπο να αποκτήσει κι αυτός την τηλεθέαση που ταιριάζει σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης: να έρθει στο στούντιο όταν θα είμαι κι εγώ εκεί, να αντιπαρατεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς σημειώσεις, χωρίς υποβολείς, χωρίς “ότο-κιου”, για την οικονομία, την Ευρώπη, τα εθνικά θέματα”. Εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης να δεχθεί αυτή την φορά την πρόσκληση-πρόκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και έστειλε μήνυμα νίκης εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Προοδευτική Συμμαχία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει: “Σας το υπογράφω. Η αριστερά, η οικολογία, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας δεν έχουμε πει την τελευταία λέξη. Δε θα αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη”.

Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην επίθεσή του τον Μάνφρεντ Βέμπερ: “Δείτε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν. Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς; Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του στην Ελλάδα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο; Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους;”.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφυσήσει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στο κόσμο της αριστεράς μεταφέροντας το κλίμα από τις συγκεντρώσεις στις οποίες έχει μιλήσει: “Έχω την αίσθηση ότι από τη πρώτη μας συγκέντρωση στο Γαλάτσι, έχει γυρίσει ολόκληρο το κλίμα. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουν πλέον μπροστά”. Υποστήριξε δε ότι “οι συγκεντρώσεις μας παντού αλλά και η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός του κόσμου θυμίζει σε εμάς, όχι μέρες χαλαρής ευρωεκλογικής μάχης, αλλά μέρες του 2015. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος ανταποκρίνεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια”.

Υποστήριξε ότι ο προοδευτικός κόσμος αντιδρά στην “φαιά προπαγάνδα, τις στημένες ειδήσεις, τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και σήμερα με θράσος απειλούν και κουνάνε το δάκτυλο”. Διαβεβαίωσε δε ότι “Η προσπάθεια θα είναι νικηφόρα στις 26 του Μάη”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στη μάχη της Ευρώπης: “Έχουν ορισμένοι προδιαγράψει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να γυρίσει τη πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις και να αποθεώσει τη δεξιά. Τους λέμε μη βιάζεστε ορισμένοι να κάνετε τη προσδοκία σας τετελεσμένο γεγονός”.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι σε μία σειρά χώρες της ΕΕ θα νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις: “Την άλλη Κυριακή θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, με τον Πέδρο Σάντζες αλλά και τους Ποδέμος να χαλάνε τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς που επιθυμούν μάλιστα να συγκυβερνήσουν.. Στη Φιλανδία και στη Δανία…Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν και από τη Βρετανία, με τη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν”. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα πρέπει να προστεθεί και η νίκη της Προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής για τις 26 Μαΐου» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας τους παρουσίασε «το ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής για τις 26 Μαΐου».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το «σπουδαίο ψηφοδέλτιο» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εξήγησε ότι «το κάλεσμά μας για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία βρίσκει σάρκα και οστά σε ένα ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Ελλάδας της νέας εποχής». Ακολούθως ανήγγειλε ξεχωριστά καθέναν από τους υποψηφίους και τους κάλεσε στο βήμα μαζί του, λέγοντας:

1. Ελευθερία Αγγέλη, «Από τη Νεολαία μας, τη Νεολαία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πρώτη γραμμή του αγώνα»

2. Βλάσης Αγτζίδης, «Ο ιστορικός του Πόντου και της Μικρασίας με μεγάλη συμβολή στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης»

3. Κώστας Αρβανίτης, «Από τις γραμμές της μαχητικής δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης, στη μάχη για την Ευρωβουλή – κι ας μοιάζει λίγο με τον Ντάισελμπλουμ»

4. Τζένη Αρσένη, «Από τον χώρο του θεάτρου, με μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά, σήμερα στη ΔΗΜΑΡ»

5. Σωτήρης Βαλντέν, «Από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι σήμερα υπέρμαχος της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, στο ψηφοδέλτιο μας εκπροσωπώντας τη “Γέφυρα”»

6. Αλέξης Γεωργούλης, «Ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του, στην πρώτη γραμμή για να δυναμώσει η φωνή της Ελλάδας του πολιτισμού στην Ευρώπη»

7. Νίκος Γραικός, «Ο σύντροφος μας ο Νίκος, για χρόνια δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, μπήκε και αυτός στο στόχαστρο της κρεατομηχανής της ακροδεξιάς. Νίκο, δε λογοδοτούμε σε κανέναν ανθρωποφάγο για το ποιόν θα αγαπήσουμε στη ζωή μας».

8. Σπύρος Δανέλλης, «Ο βουλευτής που με σθένος και παρρησία μπήκε ολόψυχα στη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δίδαξε ήθος απέναντι στους αλαλάζοντες εθνικόφρονες της Δεξιάς»

9. Θοδωρής Δουλουμπέκης, «Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, μαζί για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη»

10. Μάριος Θεοφιλάτος, «Από τη Νεολαία μας, και τον ιστορικό τόπο του Μεσολογγίου»

11. Στέργιος Καλπάκης, «Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, που είναι μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη μάχη»

12. Λουτσιάνα Καστελίνα, «Από τους πρώτους που μας μίλησαν για το δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό, από τη σπουδαία γενιά της ιταλικής αριστεράς που άλλαξε τον τρόπο σκέψης για την Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη»

13. Πέτρος Κόκκαλης, κάνοντας χιούμορ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Πέτρος Κόκκαλης είναι στον αριθμό 13 και είναι γνωστός για τις αθλητικές του προτιμήσεις -κανείς δεν είναι τέλειος-, αλλά επίσης είναι εγγονός του γιατρού του ΕΑΜ, και επιπλέον ένας άνθρωπος που οραματίζεται την Ευρώπη της αειφορίας και της συλλογικής επαγρύπνησης για την κλιματική αλλαγή και εκπροσωπεί την Πολιτική Κίνηση “Κόσμος” στο ψηφοδέλτιο μας»

14. Λυδία Κονιόρδου, «Κορυφαία ηθοποιός και τραγωδός, από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, που κόσμησε με την παρουσία της την κυβέρνηση μας από το πόστο της υπουργού Πολιτισμού»

15. Ιωάννα Κοντούλη, «Με μακρά πορεία στο οικολογικό κίνημα και τους μεγάλους αγώνες για τα δικαιώματα»

16. Στέλιος Κούλογλου, «Ο Στέλιος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως να ξεμπροστιάζει τους μηχανισμούς της προπαγάνδας και των fake news, ο ευρωβουλευτής μας που έδωσε μάχες για την Ελλάδα και τους λαούς του Νότου»

17. Κωνσταντίνα Κούνεβα, «Ένα σύμβολο της μάχης ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Μια γυναίκα που μας δίνει δύναμη και ορμή για τους αγώνες του μέλλοντος. Η ευρωβουλευτής μας που μας τιμά με την παρουσία της στις τάξεις μας».

18. Έλενα Κουντουρά, «Η γυναίκα πίσω από την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού. Που βραβεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες ως η κορυφαία υπουργός τουρισμού στον κόσμο».

19. Παναγιώτης Κουρουμπλής, «Από τους πιο δραστήριους και παραγωγικούς υπουργούς από το 2015»

20. Γιώτα Λαζαροπούλου, «Με ηγετική παρουσία στους αγώνες των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων του τραπεζικού τομέα που αγωνίστηκαν με σθένος και κέρδισαν τα δικαιώματα τους»

21. Πάνος Λάμπρου, «Ο σύντροφος ο Πάνος, ένας από τους άοκνους εργάτες της Αριστεράς και του χώρου των δικαιωμάτων»

22. Κυριακή Μάλαμα, «Ακόμη μια παρουσία από το χώρο του πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη διεύθυνση προγράμματος της ΕΡΤ3»

23. Γιάννης Μουζάλας, «Ο Γιάννης που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης όταν άλλοι συνάδελφοι του Υπουργοί, πρότειναν να πνίγουμε ανθρώπους και να κυνηγάμε τα βαρκάκια των κυνηγημένων».

24. Ουφούκ Μουσταφά, «Η δικηγόρος από την Κομοτηνή, της συνύπαρξης των πολιτισμών και των παραδόσεων»

25. Γιουνούς Μουχαμαντί, «Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο γιατρός από το Αφγανιστάν που έκανε δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα».

26. Στέλλα Μπελιά, «Εκπαιδευτικός από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάντα απέναντι στην ομοφοβία και το ρατσισμό»

27. Όλγα Νάσση, «Η πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας».

28. Αλέξανδρος Νικολαϊδης, «Ο επόμενος υποψήφιος», είπε ο κ. Τσίπρας, ένας πραγματικός μακεδονομάχος και όχι γιαλατζί, μακεδόνας ολυμπιονίκης μας στο Ταεκβοντο. Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου».

29. Ρος Ντέιλι, «Που δυστυχώς δεν κατάφερε να είναι σήμερα μαζί μας»

Ένας Ιρλανδός με κρητική ψυχή που για χρόνια μας ταξιδεύει με τις μελωδίες του και παράλληλα εργάζεται για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

30. ‘Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, «Με μακρά πορεία στον προοδευτικό χώρο και την ανανεωτική Αριστερά»

31. Δημήτρης Παπαδημούλης, «Μια από τις πιο συνεπείς φωνές του αριστερού ευρωπαϊσμού στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και πρωτεργάτης της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή»

32. Θεοδόσης Πελεγρίνης, «Ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και υφυπουργός Παιδείας».

33. Γιώργος Πετρόπουλος, «Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ με πλούσια συνδικαλιστική δράση».

34. Δημήτρης Πλουμπίδης, «Καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Γιός του μάρτυρα της Ελληνικής Αριστεράς, του Νίκου Πλουμπίδη».

35. Αντώνης Ρέλλας, «Σκηνοθέτης και ενεργός στο κίνημα των Ατόμων με Αναπηρία».

36. Νατάσα Ρωμανού, «που δυστυχώς δεν κατάφερε να είναι σήμερα εδώ μαζί μας».

Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που για κακή τύχη του κ. Μητσοτάκη μάλλον το αλώσαμε και αυτό.

37. Φωτεινή Σκοπούλη, «Γιατρός, πανεπιστημιακός που έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας, εκπροσωπώντας τη ΔΗΜΑΡ στο ψηφοδέλτιο μας»

38. Μιχάλης Σπουρδαλάκης, «Κοσμήτορας της Σχολής ΝΟΠΕ του Καποδιστριακού και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που παρέδωσε σπουδαίο έργο για τις αναγκαίες προοδευτικές τομές στο Σύνταγμα της χώρας».

39. Μαρία Τζαμπάζη, «Από την Ξάνθη, ενεργό στέλεχος του κινήματος για τα δικαιώματα των Ρομά».

40. Βλάσης Τσιόγκας, «Ένας νέος αγρότης από την Κορινθία, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά ανθρώπων που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή»

41. Γιώργος Χρηστάκης, «Χορευτής και χορογράφος, από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του αναπηρικού κινήματος, με συμμετοχή σε ακτιβιστικές κινήσεις και δράσεις επί σειρά ετών»

42. Ραλλία Χρηστίδου, «Από τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών, γνωστή και αγαπητή στο κοινό, με ενεργή παρουσία στα κινήματα και το χώρο της Αριστεράς».

ΑΠΕ

Back to top button