Ελλάδα

Τα έξυπνα γυαλιά!

Τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο See Far, που έχει ως στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού μέσα από την ανάπτυξη «έξυπνων γυαλιών», ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το «Horizon 2020» της ΕΕ με 4 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και συμμετέχουν 12 εταίροι από πέντε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή «έξυπνων γυαλιών» τα οποία, σε συνδυασμό με μια εφαρμογή που θα εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο, θα προσφέρουν μια ψηφιακή λύση για την υποστήριξη του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού με προβλήματα όρασης, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο υγιούς, ασφαλούς και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας.

Η καινοτομία θα συμβάλει στην απρόσκοπτη συνέχιση της επαγγελματικής ζωής, βοηθώντας το ηλικιωμένο εργατικό δυναμικό να διατηρεί και να ανανεώνει τις εργασιακές και προσωπικές του δεξιότητες, υποστηρίζοντας τον ανεξάρτητο και υγιή τρόπο διαβίωσης.

Τα «έξυπνα» γυαλιά See Far θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών και θα βελτιώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα χώρο, διασφαλίζοντας την ασφαλέστερη εξερεύνηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός εξατομικευμένου εικονικού βοηθού, ο οποίος θα ενσωματώνει τεχνολογίες οφθαλμικής ιχνηλάτησης, μηχανικής μάθησης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Από το ΙΤΕ συμμετέχουν το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος. Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης η εταιρεία Prisma Electronics.

ΑΠΕ

Back to top button