ΑθλητικάΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Βασίλειος Ζήκος-Χούα: O 17χρονος Καστοριανός ομογενής ποδοσφαιριστής που γράφει ιστορία στη… Σιγκαπούρη! (βίντεο)

 

«Νιώθω Έλληνας και Σιγκαπουριανός. Μεγάλωσα στην Ελλάδα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μου»Ο Ζήκος-Χούα με το γκολ που πέτυχε έγινε ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος. «Τα έχασα τελείως», θυμάται. «Σήμαινε πολλά για μένα, ήταν το πρώτο μου τέρμα σε επίσημο αγώνα», αναφέρει ο ομογενής.Μία μέρα πριν τα 17α γενέθλια του o Βασίλειος Ζήκος-Χούα, ο ομογενής ποδοσφαριστής στη Σιγκαπούρη, μόλις έχει σκοράρει ένα ιδιαίτερα σημαντικό τέρμα για τον ίδιο και την ομάδα του.

Ο 17χρονος μαθητής, ο οποίος μεγάλωσε «πατώντας» σταφύλια στα αμπέλια του παππού του, γράφει πλέον ιστορία στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης.Ο Ζήκος-Χούα με το γκολ που πέτυχε έγινε ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος. «Τα έχασα τελείως», θυμάται. «Σήμαινε πολλά για μένα, ήταν το πρώτο μου τέρμα σε επίσημο αγώνα», αναφέρει ο ομογενής.«Πανηγύρισε σαν μικρό παιδί», δηλώνει ο προπονητής του. «Του είπα πως είσαι μόλις δεκαέξι ετών, πρέπει να μάθεις να απολαμβάνεις το παιχνίδι, τα γκολ θα ακολουθήσουν». «Όταν μεγαλώνοντας θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής ονειρεύεσαι τη στιγμή του πρώτου γκολ», τονίζει, από τη μεριά του, ο 17χρονος.

Ο πατέρας του είναι από τη Σιγκαπούρη, ενώ η μητέρα του Ελληνίδα και γνωρίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο Χούα μεγάλωσε στην Καστοριά μέχρι τα 10 του χρόνια, όταν μετακόμισε οικογενειακώς στη Σιγκαπούρη.«Όταν άκουσα ότι θα μετακομίσουμε έκλαιγα όλη μέρα», θυμάται χαρακτηριστικά. «Η καρδιά μου ράγισε… Θα έχανα όλους τους φίλους μου», προθέτει.Γρήγορα όμως κατάφερε να «βρει τα πατήματα του» εντός και εκτός γηπέδου. «Η βασική διαφορά ήταν στο εκπαιδευτικό σύστημα: στο ελληνικό δημοτικό τα πράγματα ήταν πολύ πιο χαλαρά», δηλώνει ο 17χρόνος. «Στην Ελλάδα, είχα συνηθίσει τη γλώσσα και θεωρούμουν καλός μαθητής. Όταν μετακόμισα δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, ειδικά στη Φυσική και τα Μαθηματικά».

Ο 17χρονος κατέχει διαβατήρια και των δύο χωρών και πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Στη Σιγκαπούρη, όπως και στη χώρα μας, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική.«Νιώθω Έλληνας και Σιγκαπουριανός», αναφέρει ο 17χρονος. «Μεγάλωσα στην Ελλάδα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μου. Έχω εκπροσωπήσει τη Σιγκαπούρη σε τόσους διεθνείς αγώνες και σίγουρα νιώθω περήφανος όταν φοράω τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Και οι δύο επιλογές είναι δύσκολες. Η σκέψη και μόνο με φοβίζει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ομογενής.

kathimerini.gr

 

 

Back to top button