Αντιθέσεις, πολλές εθνότητες, διαφορετικές θρησκείες και οι λαοί που συνθέτουν έναν πλούσιο πολυπολιτισμικό χώρο: Τα Βαλκάνια, αποτινάσσοντας τον…τίτλο της «πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης» μπορούν και είναι, λέει στο ΑΠΕ, ο Νίκολας Βιρς, «χώρος δημιουργίας, σύγκλισης, σύνθεσης και πηγή πολιτισμού».
Ο Νίκολας Βιρς, με καταγωγή από το Σαρλερουά του Βελγίου, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «1001 Valises», εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, συστήνει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των χωρών της Βαλκανικής στην Ευρώπη, μέσα από το Balkan Trafik! Festival, η διοργάνωση του οποίου “ανθίζει” αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Απριλίου 2019.
«Το 2003, στη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανα στο Κόσοβο ως παραγωγός ταινίας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Πρίστινα, που παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε μια περιοχή με νωπά τα ”στίγματα” των συγκρούσεων, εκείνοι αντιστέκονταν στην παρακμή, δίχως να το γνωρίζουν, ζωγραφίζοντας την πόλη, αποκαθιστώντας διάφορα σημεία της, προσπαθώντας να επαναφέρουν τη ζωή τους σε μια κανονικότητα», ανέφερ ο κ. Βιρς και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι σ’ αυτό το περιστατικό, αλλά η πραγματικότητα ήταν παρόμοια για όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι περισσότεροι από τους νέους που γνώρισα, μου θύμιζαν, μέσα από κάθε τους πράξη πως η Ευρώπη -γιατί τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη- καθίσταται συνώνυμο της Ειρήνης και της Δημοκρατίας».
«Είμαστε τόσο διαφορετικοί, μα και ίδιοι. Μοιάζουμε τόσο πολύ. Είτε είσαι από το Σαρλερουά, είτε από το Βελιγράδι, ή από τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Σαράγεβο είσαι Άνθρωπος. Ζεις, αναπνέεις, νιώθεις, αισθάνεσαι, εκφράζεσαι (…) Το Balkan Trafik! Festival αναδεικνύει τα κοινά μας σημεία. Ό,τι μας ενώνει. Αυτός ο ανθρώπινος πλούτος που “μετουσιώνεται” σε καλλιτεχνική έκφραση είναι το πλεονέκτημα που προσδίδει προστιθέμενη αξία στις σχέσεις των λαών της περιοχής», λέει ο κ. Βιρς.
Κινηματογράφος, μουσική, γαστρονομία, λογοτεχνία, νέοι συγγραφείς, ηθοποιοί, ζωγράφοι, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού συναντώνται εδώ και 13 χρόνια στο Balkan Trafik ! Festival αποκαλύπτοντας μεταξύ τους αλλά και στους θεατές, το «νήμα» που συνδέει τους πολιτισμούς των χωρών της Βαλκανικής.
«Το φεστιβάλ είναι το σημείο όπου ανταμώνει η κουλτούρα των Βαλκανίων» υπογραμμίζει ο κ. Βιρς και προσθέτει πως «στόχος είναι να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά, να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις που μας κρατούν πίσω, να δώσουμε νέα πνοή στη δημιουργία και τη συμφιλίωση».
Η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα και όχι κίνδυνος
«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο μνημεία, πέτρες, είναι η ίδια η ζωή και αυτό που κάνουμε κληρονομείται στις επόμενες γενιές της Ευρώπης. Αυτό που πάντα επεδίωκα είναι μέσα από το φεστιβάλ, να ανοίξουμε τις καρδιές μας και το μυαλό μας στην πολιτισμική διαφορετικότητα των Βαλκανίων με ”όχημα” τις τέχνες (…) Νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένος που χιλιάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες του φεστιβάλ είναι υπερήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά, για το ειδικό βάρος που κουβαλούν, για την καταγωγή τους και για το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να τη “συστήσουν” στους γείτονές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Balkan Trafik! ως ένας άλλος «Τρανός Χορός»
Δεκατρία χρόνια ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων, των παραδόσεων και των εθίμων, της νέας τάσης που «διαπνέει» τις τέχνες, την «επαναστατική» διάθεση σε μουσικά «εγχειρήματα», τα οποία συνδυάζουν την αρχέγονη παράδοση με το «νέο κύμα», είναι – όπως σημείωσε ο κ. Βιρς- «μία καλή αρχή για να αφήσουμε μια πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».
Το φεστιβάλ στη διάρκεια του οποίου παρουσιάζεται από χορευτικές ομάδες διαφόρων χωρών όπως της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας , της Σερβίας και άλλων, ο «Τρανός Χορός» (Grand Horo), θα μπορούσε – σύμφωνα με τον δημιουργό του – να λάβει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, στο φεστιβάλ η συμμετοχή των καλλιτεχνών είναι σχεδόν καθολική και από όλους τις «εκφάνσεις» του πολιτισμού.
Ο Τρανός Χορός είναι ένα χορευτικό δρώμενο με «δομικά’» στοιχεία το δίπτυχο «τραγούδι-κίνηση» (φωνητικό τραγούδι-χορός), έχει τελετουργικό χαρακτήρα και περνά από γενιά σε γενιά κυρίως με τη συμμετοχή στο δρώμενο. Ο όρος «τρανός» δηλώνει τη σχεδόν καθολική συμμετοχή της κοινότητας στην επιτέλεσή του και τη σημασία του για την κοινότητα. Και αυτός ο χορός, που στην προκειμένη περίπτωση θα έχει τη συνοδεία μουσικών οργάνων, θα «στηθεί» στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών (Grand Place) για να κλείσει την εφετινή διοργάνωση του φεστιβάλ Balkan Trafik !
Η δημιουργικότητα των Βαλκανίων
Τετρακόσιοι καλλιτέχνες, πέντε σκηνές, εκθέσεις φωτογραφίας, ταινίες, συγγραφείς και άλλα δρώμενα, το Balkan Trafik! Festival ξεπερνά τα όρια του «κλασικού», αλλά και του γεωγραφικού «προσδιορισμού» του και ανοίγει τα φτερά του στην Ευρώπη.
«Περισσότερο από ποτέ, το Balkan Trafik! Festival είναι ένα ευρωπαϊκό φεστιβάλ που προβάλλει κάθε πτυχή της σύγχρονης και παραδοσιακής δημιουργικότητας των Βαλκανίων. Παρουσιάζοντας στο κοινό την πληθώρα των καλλιτεχνών της περιοχής, είτε πρόκειται για νέους, είτε για καλλιτέχνες που διαθέτουν εμπειρία και φήμη, κάθε εκδήλωση αποτελεί πρόσκληση για ανταλλαγή εμπειριών και κοινών στιγμών συναισθημάτων και εορτασμών», ανέφερε.
Μία σημαντική καινοτομία του φετινού Balkan Trafik! Festival είναι η παρουσίαση ταινιών από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο με θέμα «Αντιμετωπίζοντας το παρελθόν (Dealing with the past)», που έκανε την παρθενική του εμφάνιση πριν τρία χρόνια. Στόχος- λέει – είναι να παρουσιαστούν οι ταινίες ως μέσο έκφρασης και προώθησης του διαλόγου μεταξύ των λαών της περιοχής, να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αρμονική συνύπαρξη, την συνανάπτυξη και να κλείσουν οι όποιες πληγές κουβαλούν οι χώρες των Βαλκανίων από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν.
«Ακόμα πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το παρελθόν, να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν, να μην επιτρέψουμε τον εθνικισμό να αναζωπυρωθεί και να οικοδομήσουμε το μέλλον με βάση τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία» κατέληξε ο κ. Βιρς.
Στην εφετινή του διοργάνωση, τo Balkan Trafik! Festival εισάγει την τελευταία «λέξη» των νέων τεχνολογιών με στόχο κάθε εκδήλωση να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή και η διάδραση να μην είναι μία άσκηση επί…χάρτου. ‘Ετσι, μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες θα μεταδίδεται απευθείας σε διάφορες πόλεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα όσοι την παρακολουθούν να είναι και συμμετέχοντες σε αυτή την γιορτή της βαλκανικής κουλτούρας.
ΑΠΕ