Ελλάδα

Ποσείδι: Η αμμόγλωσσα – σύμβολο της Χαλκιδικής

Μία πτήση πάνω από το Ποσείδι της Χαλκιδικής είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς γιατί συμπεριλαμβάνεται στους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς.

Αυτή η αμμόγλωσσα – σύμβολο της Χαλκιδικής είναι και μία από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Συμπεριλαμβάνεται, και όχι άδικα, στους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς. Μία πτήση από ψηλά είναι αρκετή για να καταλάβετε το λόγο.

Το Ποσείδι είναι παράλιος οικισμός του δήμου Κασσάνδρας. Βρίσκεται δυτικά της χερσονήσου της Κασσάνδρας σε μία προεξοχή αυτής στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου υπάρχει το ομώνυμο ακρωτήρι, στην περιοχή του οικισμού της Καλάνδρας της οποίας αποτελεί επίνειο. Αναφέρεται από τον αρχαιότητα ως οικισμός της αρχαίας Χαλκιδικής ενώ σήμερα είναι περισσότερο γνωστός ως παραθεριστικός οικισμός, στο οποίο υπάρχουν εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι κατασκήνωσης.

Το Ποσείδι βρίσκεται σε απόσταση 104 χιλιομέτων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, 46 χιλιόμετρα από τα Νέα Μουδανιά, 19 χιλιόμετρα από τη Καλλιθέα. Τακτικά δρομολόγια με λεωφορείο εκτελεί το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής με τρία δρομολόγια την ημέρα μετ’ επιστροφής. Στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες μικρής και μεγάλης δυναμικότητας, οργανωμένες παραλίες, χώροι εστίασης και αναψυχής. Υπάρχουν επίσης δυο κατασκηνώσεις (κάπινγκ), μία ιδιωτική (πρώην ΕΟΤ) και μία που διαχειρίζεται το Αριστοτελείο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης.

Το Ποσείδι έχει τρεις παραλίες, εκ των οποίων οι δυο είναι οργανωμένες. Η πιο μεγάλη σε μήκος και πλάτος, αλλά και η πιο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι η παραλία των «Αιγαιοπελαγίτικων», η οποία εκτείνεται στα δεξιά του ακρωτηρίου από τις κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εώς τον οικισμό «Αιγαιοπελαγίτικα» από τον οποίο πήρε και το όνομα της. Είναι αμμώδης με χαρακτηριστικά γαλάζια νερά. Η δεύτερη είναι η παραλία μπροστά από τον παραθεριστικό οικισμό του Ποσειδίου και είναι οργανωμένη από τα beach bars και τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Εκτείνεται στα δεξιά έως το ακρωτήρι του Ποσειδίου. Η τρίτη παραλία που είναι και λιγότερο γνωστή, είναι η παραλία «Μύτη», μπροστά από τον φάρο του ακρωτηρίου. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο εναπόθεσης άμμου στο ακρωτήρι και είναι μοναδικής ομορφιάς.

newsit.gr

Back to top button