ΑθλητικάΚαστοριά

Αντώνης Αρβανιτάκης: Γιατί να γυμναζόμαστε έξω… (βίντεο)

 

Επιστρέφοντας στην πανέμορφη Καστοριά μετά από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και μεγαλουπόλεις με βοήθησε στο να εκτιμήσω ακόμη παραπάνω την αξία της υπαίθριας γυμναστικής.

Γιατί να περιβάλλεις τον εαυτό σου με τούβλα και τσιμέντο όταν μπορείς να γυμνάζεσαι ελεύθερος στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που τόσο απλόχερα προσφέρει η πόλη μας;

Η υπαίθρια γυμναστική καλύπτει ταυτόχρονα δυο μεγάλες μας ελλείψεις – την έλλειψη κίνησης και την επαφή μας με την φύση.

Το να περνάς καθημερινά χρόνο στην ύπαιθρο είναι σημαντικό και για το σώμα σου και για το μυαλό σου – κάτι επιβεβαιωμένο και από την σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Το σώμα μας είναι προορισμένο να κινείται στην φύση!

Έρευνες δείχνουν πως γυμναστική σε φυσικό περιβάλλον:
– Βελτιώνουν τo καρδιοαναπνευστικό
– Μειώνει ακόμη παραπάνω την αρτηριακή πίεση
– Ανεβάζει την ενέργειά μας (παραπάνω από μια κούπα καφέ)
– Βελτιώνει την διάθεση
– Μειώνει την βαριεστημάρα και τονώνει την αυτοπεποίθηση. Κάτι που βελτιώνει την απόδοση μας και κανει την προπόνηση πιο αποτελεσματική.

Επίσης, άτομα που γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους δείχνουν να απολαμβάνουν την προπόνηση τους πολύ παραπάνω από ότι σε εσωτερικούς και δείχνουν να έχουν περισσότερη όρεξη να ξαναγυμναστούν την επόμενη φορά.

Ναι χτίζεις και ένα καλλισθενικό σώμα αλλά σε σύγκριση με τα παραπάνω σιγά-σιγά συνειδητοποιείς ότι είναι αυτό είναι απλά ένα ευχάριστο side-effect παρά ο βασικός στόχος που γυμνάζεσαι

“Μα κάνει κρύο… ”

Αν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους και χαμηλότερες θερμοκρασίες σταδιακά (πχ. το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή να ξεκινήσεις την εξωτερική προπόνηση) θα συνειδητοποιήσεις ότι το σώμα σου μπορείς εύκολα να προσαρμοστεί σε όλο και χαμηλότερες θερμοκρασίες – ακόμη και τον χειμώνα!

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ξέρεις να ντυθείς και να γυμναστείς στρατηγικά ανάλογα με την κάθε εποχή.

Η σταδιακή έκθεση και γυμναστική στο κρύο:

Α) ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και
Β) Αυξάνει τον μεταβολισμό και την καύση του λίπους!

Άλλοι δυο λόγοι να βγεις έξω!

 

 

Back to top button