Χάος στη Βενεζουέλα – Εμφανίστηκε ο Μαδούρο: Οι πραξικοπηματίες ήθελαν νεκρούς! – Δεν θα μείνουν ατιμώρητοι

Βυθισμένη στο χάος ξανά η Βενεζουέλα. Με στρατηγούς στο πλευρό του εμφανίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο. Απείλησε με συλλήψεις και τιμωρίες όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα να πέσει από την εξουσία. «Ήθελαν τραγωδία με 50, 100, 200 νεκρούς» είπε. Πομπέο: Ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να το «σκάσει» για την Κούβα, τον σταμάτησαν οι Ρώσοι.

Η Βενεζουέλα ζει ξανά δραματικές στιγμές, με τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό να «κηρύσσει» την τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία» για να ανατρέψει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να απειλεί με συλλήψεις και τιμωρία όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν είχε εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, από τη στιγμή που ο Γκουαϊδό έδωσε στη δημοσιότηταβίντεο με το οποίο καλούσε τον λαό και το στρατό στη Βενεζουέλα να ρίξουν τον Μαδούρο. Ακολούθησαν επεισόδια με πάνω από 50 τραυματίες, πυροβολισμοί, δακρυγόνα και η εικόνα σοκ ενός οχήματος της Εθνικής Φρουράς να πέφτει πάνω στο πλήθος των οπαδών του Γκουαϊδό.

Δεν άργησε η φημολογία για το που βρίσκεται ο Μαδούρο. Μια φημολογία που σταμάτησε όταν, αργά το βράδυ, ο Μαδούρο εμφανίστηκε σε live μετάδοση από το προεδρικό μέγαρο, με στρατιωτικούς στο πλευρό του για να διαμηνύσει ότι θα τιμωρήσει όσους θέλουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στρατιωτικών που αποστάτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό του Γκουαϊδό απέτυχε, είπε ο Μαδούρο και προανήγγειλε ποινικές διώξεις σε βάρος όσων ήθελαν να τον ρίξουν. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα μιλούσε για απόπειρα πραξικοπήματος, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί που στασίασαν.

Η τοποθέτηση του Μαδούρο μεταδόθηκε λεπτό προς λεπτό από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Βενεζουέλα. Ήταν άλλωστε η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τα επεισόδια της Τρίτης. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε συγχαρητήρια στις ένοπλες δυνάμεις που «κατάφεραν να αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια». Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με τον απολογισμό της κυβέρνησης, τραυματίστηκαν πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό. Οι τραυματίες βέβαια είναι πολύ περισσότεροι, κάποιοι από πυροβολισμούς με πλαστικέςσφαίρες.

«Η απόπειρα αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (…) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα πουεμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του. Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στη δημόσια ειρήνη».

Κατά τον Μαδούρο, στασιαστές στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα ήθελαν νεκρούς. Είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια «τραγωδία» με «50, 100 ακόμα και 200 νεκρούς», είπε. «Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.

Πομπέο: Ο Μαδούρο ετοιμαζόταν να φύγει στην Κούβα

Διαβάστε την συνέχεια στο Newsit.gr

shares