ΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Τουρίστες από όλον τον κόσμο στην Καστοριά, στα ίχνη της αρκούδας (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Καστοριά ομάδας τουριστών από την Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι ήρθαν αποκλειστικά για να γνωρίσουν τα μέρη που συχνάζει η καφέ αρκούδα, τις συνήθειές της και τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη συμβίωση του ζώου με τον άνθρωπο, το ΦΟΥΙΤ σας παρουσιάζει το είδος του τουρισμού που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή μας, αλλά δεν είναι γνωστός. Φυσιολατρικός οικοτουρισμός στα ίχνη της Αρκούδας που προσελκύει “εξειδικευμένους” τουρίστες από όλον τον κόσμο και διοργανώνει αποκλειστικά το πρακτορείο Natural Greece.

Τουρισμός στα ίχνη της αρκούδας

Όταν κάποιος σκέφτεται την Ελλάδα, σκέφτεται χρυσαφένιες παραλίες και καταγάλανα νερά, γαλανόλευκα σπίτια και ψαρικά στην ακροθαλασσιά. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που συνδέουν την Ελλάδα με πυκνά δάση και άγριες αρκούδες, όμως η ορεινή ηπειρωτική περιοχή της χώρας είναι το ενδιαίτημα ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη νότια Ευρώπη. Στην πλειονότητα της Ευρώπης, η καφέ αρκούδα είναι ένα μυθικό πλάσμα που ζει μόνο σε μεσαιωνικές ταπετσαρίες και λαϊκές ιστορίες. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί, θα μπορούσε κανείς να πει, από το μεγαλύτερο μέρος της παλιότερης επικράτειάς της.

Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού της καφέ αρκούδας ωστόσο, ζει στην Ευρώπη, φτάνοντας περίπου τα 55.000 άτομα, διαιρούμενο σε εννέα ξεχωριστούς, και ολοένα και περισσότερο κατακερματισμένους, πληθυσμούς. Μερικοί απ ‘αυτούς είναι επικίνδυνα μικροί, αποτελούμενοι από μία ή δύο ντουζίνες ζώα μόνο.

Αυτά τα μαγευτικά πλάσματα, καλείσαι να εξερευνήσεις για να βρεις, σε μία οικοτουριστική εκδρομή που οργανώνει η Natural Greece, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της Καλλιστώ, την περιβαλλοντική οργάνωση που δρα για την προστασία των μεγάλων αυτών χερσαίων θηλαστικών. Οι εκδρομές οργανώνονται από το 2013 στην περιοχή, και λαμβάνουν χώρα από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου, την περίοδο δηλαδή που είναι ενεργές και δραστηριοποιούνται οι αρκούδες, στα βουνά της χώρας.

Περίπου δέκα χρόνια πριν, όταν τα κονδύλια της ΕΕ για τέτοιες προσπάθειες ήταν διαθέσιμα, η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ πρότεινε στην τοπική κυβέρνηση να πιέσει για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου στα βουνά του Γράμμου. Φοβούμενοι ότι οι ιδέες τους για την ανάπτυξη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου της κατασκευής ενός χιονοδρομικού κέντρου, ενδέχεται να περιορίζονται από το καθεστώς προστασίας της φύσης, οι υπάλληλοι απέρριψαν την ιδέα. Σήμερα οι κορυφές του όρους έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 (GR1320002), λόγω της ύπαρξης πολλών σπάνιων και φαρμακευτικών βοτάνων. Έτσι, και τα μεγάλα θηλαστικά πήραν μία ανάσα προστασίας και τα τελευταία χρόνια είδαμε τους πληθυσμούς τους να ανεβαίνουν σιγά, αλλά σταθερά. Από το 2010 ως το 2015 η Καλλιστώ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Καστοριάς, υλοποιήσαν στην ευρύτερη περιοχή το έργο LIFE ARCTOS KASTORIA, για την βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας. Το έργο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και μάλιστα έλαβε δύο πανευρωπαϊκά βραβεία μέσα στο 2018, το Best Life Project και το ΝATURA 2000 AWARD!

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην εκδρομή, διαμένουν στην όμορφη και γραφική πόλη της Καστοριάς, την οποία καλούνται και να εξερευνήσουν, τις 5 μέρες που διαρκεί το ταξίδι τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην περιοχής μας, οι ταξιδιώτες (συνήθως από το εξωτερικό) επισκέπτονται τοπικούς παραγωγούς – μελισσοκόμους ή/και αγρότες – για να μάθουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός, μέσω της συμβίωσης με αυτά τα μεγαλοπρεπή πλάσματα, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν και τοπικές λιχουδιές και γνωρίζουν τα τοπικά ήθη και έθιμα. Κάθε βράδυ επισκέπτονται κάποια τοπική ταβέρνα για να δοκιμάσουν Ελληνικές γεύσεις και τα απογεύματα είναι ελεύθεροι να τριγυρίσουν στο κέντρο της πόλης και να ψωνίσουν σουβενίρ και μπαχαρικά να πάρουν πίσω μαζί τους.

Επιπλέον, μέσα στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία επίσκεψη στο ειδικό Καταφύγιο της Αρκούδας, που έχει στήσει στο Νυμφαίο, η ΜΚΟ Αρκτούρος, η οποία φιλοξενεί τραυματισμένα και ορφανά άτομα αρκούδας ή/και διασωσμένα από παράνομες κτήσεις, τα οποία δεν μπορούν (για την δική τους ασφάλεια) να αφεθούν πίσω στη φύση.

Τα τουρ προσφέρουν διαμονή σε γραφικούς ξενώνες της περιοχής και συνοδεία από ειδικούς βιολόγους, που γνωρίζουν τα μονοπάτια και την οικολογία των ζώων. Εάν ο επισκέπτης το επιθυμεί, μπορεί να γίνει μία επεκταση του προγράμματος και ύστερα από τις 5 μέρες της διαμονής στη Βόρεια Πίνδο, να περάσουν άλλες 3 μέρες στις μαγευτικές Πρέσπες ανακαλύπτωντας τους φτερωτούς κατοίκους αυτού του υδάτινου παράδεισου.

Οι εν λόγω εκδρομές προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον από τον ξένο Τύπο, κάτι το οποίο οδήγησε σε μεγάλη προβολή της περιοχής της Καστορίας και ευρύτερα της Βορείας Πίνδου! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες όπως The Guardian, The Times, Escapism Magazine, Word of Animals κ.α. Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία για επιστημονική έρευνα πάνω σε αυτά τα κρυπτικά και μοναχικά ζώα, με αποτέλεσμα την συμμετοχή με δημοσίευση σε παγκόσμιο Συνέδριο για την Διαχείριση και την Έρευνα πάνω στις Αρκούδες, το 2018.

Στόχος της εκδρομής είναι να αποκεντρώσει τον τουρισμό της Ελλάδας από τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, και να ανοίξει καινούριες ευκαιρίες στην βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφτεί την χώρα μας, μία περίοδο έξω από τους τρείς καλοκαιρινούς μήνες, και να ανακαλύψει τα ορεινά χρώματα με την μυρωδία των δασών μαύρης πεύκης και οξιάς. Να νιώσει τον αργό ρυθμό ζωής της επαρχίας, μακριά από την πολυσύχναστη πρωτεύουσα και να βιώσει ιδίοις σώμασι την ομορφιά της επαφής με τη φύση. Βασικότερη στάση της Natural Greece όμως είναι η ιδέα του βιώσιμου τουρισμού, που θα δράσει μελλοντικά και μέσω μίας χορηγίας στις δράσεις της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης που συνεργάζεται, θα προωθήσει την Διατήρηση της φύσης και την Προστασία του Φυσικού τοπίου.

Οι εντυπώσεις των τουριστών είναι ενθουσιώδεις, δείτε ΕΔΩ

Το βίντεο ενός από τους επισκέπτες στην Καστοριά:

ΦΟΥΙΤ

 

Back to top button