Άργος ΟρεστικόΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Οι εγκαταστάσεις εξόδου φυσικού αερίου στην Ποριά (φωτο)

Είναι η μία από την δύο εξόδους-αναμονές φυσικού αερίου της Δυτικής Μακεδονίας του αγωγού TAP. Βρίσκεται στο χωριό Ποριά στην Καστοριά. Δεν θα υπήρχε αν δεν άλλαζε η διακρατική συμφωνία με τον αγωγό TAP με πρωτοβουλίες του  Θόδωρου Καρυπίδη.

Άρθρο από το anatropidimiourgia.gr

Δεν θα μπορούσαν να ελπίζουν οι κάτοικοι της Καστοριάς -Μανιάκων, και  Αργους Ορεστικού (και όλοι οι υπόλοιποι σε δεύτερο χρόνο ) σε φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP όταν ολοκληρωθεί . Η αρχική διακρατική συμφωνία προέβλεπε τον ρόλο του  αγωγού ως  διαμετακομιστικο και όχι για παροχή αερίου στην Δυτική Μακεδονία.

Αρκετοί τότε, μπέρδευαν στον δημόσιο λόγο τους  τα βαλβιδοστάσια με τις αναμονές και τους σταθμούς απομάστευσης. Δεν είχαν εγγράψει ούτε κωδικό χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Επενδύσεων της Περιφέρειας με την δικαιολογία ότι » δεν έχουμε αέριο δεν κάνουμε επενδύσεις σε αυτό.» Είχαν και το θράσος να μας κατηγορούν ότι αργήσαμε τα δίκτυα φυσικού αερίου σε σχέση με άλλες Περιφέρειες .

Η αλήθεια :

• Να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού.

  • Σε ότι αφορά τη δεύτερη παροχή στον Περδίκκα Κοζάνης, αυτή αναμένεται να είναι κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οι πόλεις διαθέτουν ήδη τηλεθέρμανση.

• Nα υπάρξει πρόσβαση στον αγωγό για σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ και τον ΔΕΣΦΑ και με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, θα προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στη βάση συμφωνηθέντος οδικού χάρτη, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο πρόβλημα θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Σήμερα :Δεσμευτικές προθεσμίες και βήματα υλοποίησης εντός του 2019 προκύπτουν από την Άδεια Διανομής φυσικού αερίου της Ρ.Α.Ε στην ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το αρχικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής της ΔΕΔΑ:

Έναρξη εργασιών το 2019 για να παραδοθούν τα πρώτα 34,65 km δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 km δικτύου μέσης πίεσης το 2020 σε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 365 οικιακούς και 95 εμπορικούς καταναλωτές.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το 2020 αναμένεται να λειτουργήσει και ο διαδραστικός αγωγός TAP ,οπότε από την έξοδο αναμονής στο χωριό Ποριά της Καστοριάς :

Νέοι ,ωφελούμενοι Δήμοι: Καστοριάς, Γρεβενών, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων

Συνολικά, θα κατασκευασθούν 103,95 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση 1.543 νέων πελατών.

Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους παρακάτω Δήμους: Καστοριάς, Γρεβενών, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων.

Το μήκος του νέου Δικτύου Διανομής το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στις ανωτέρω περιοχές την εν λόγω περίοδο,
αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Στα δίκτυα αυτά, πρόκειται να συνδεθούν, κατά εκτίμηση ,1231 Οικιακοί, 308 Εμπορικοί και 4 Βιομηχανικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 30.501 MWh για τους Οικιακούς, 33.139 MWh για τους Εμπορικούς και 28.338 MWh για τους Βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες.

Να τονίσουμε ότι τα παραπάνω μεγέθη είναι η εκτίμηση μελέτης κατ’ ελάχιστο , ώστε το έργο να πάρει την έγκριση από την ΡΑΕ μιας και οι πραγματικοί καταναλωτές που αναμένεται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για σύνδεση είναι τουλάχιστον πενταπλάσιοι !

Τα τέλη σύνδεσής για όλους θα έχουν έκπτωση 100% σύμφωνα με τους όρους και της προϋποθέσεις της Άδειας.

Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 16.529.657 €

Δείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις του Αρχικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής της ΔΕΔΑ, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ ΕΔΩ 

19/03/2019 : Δηλώσεις της διευθύνουσα συμβούλου και αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ.

«Με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ώστε τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπορεί η ΔΕΔΑ να ασκεί κοινωνική πολιτική έχοντας στο επίκεντρο του σχεδιασμού της τον πολίτη», σημείωσε η κ. Μωσσέ. Στο πλαίσιο αυτό, το φιλόδοξο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις πόλεις βρίσκονται στις βόρειες και πιο ψυχρές περιοχές της χώρας και έχουν αυξημένες ανάγκες για φθηνότερη και πιο ποιοτική θέρμανση.

«Φιλοδοξούμε τα έργα στη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία να δημοπρατηθούν εντός του 2019. Στόχος μας είναι να κατασκευαστούν οι βασικές υποδομές στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, που λήγει το 2023, ώστε στη συνέχεια να επεκτείνουμε το πρόγραμμα με ίδια μέσα», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ.

anatropidimiourgia.gr

 

 

Back to top button