Ελλάδα

Αθήνα: Οι Πόντιοι γιορτάζουν το περίφημο ταφικό τους έθιμο

«Με τα μάτια της ψυχής μας πάντα ανοικτά και με αίσθημα ευθύνης για τη βαριά κληρονομιά που φέρουμε» οι Πόντιοι στα Νέα Σούρμενα της Αθήνας οργανώνουν και φέτος το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019»: ένα πενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το περίφημο ταφικό έθιμο – του γλεντιού πλάι στους νεκρούς στο νεκροταφείο, σαν πρόγευση της ανάστασης των νεκρών και της προσδοκούμενης μέλλουσας ζωής.

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, και 97 χρόνια μετά το πρώτο πανηγύρι «σα ταφεία» της Αθήνας, οι Σουρμενίτες ξεκίνησαν και φέτος τις πενθήμερες εκδηλώσεις τους με μία ποντιακή θεατρική παράσταση: Πρόκειται για το θεατρικό δράμα «Φώταγας», το οποίο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, Γιώργος Σαραφίδης, «θεραπεύει το αίσθημα νοσταλγίας του παρελθόντος και προσφέρει την πραγματική διάσταση της ποντιακής ζωής».

Το έργο ανέβασε σε πρεμιέρα, η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων Θεσσαλονίκης. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων το κοινό παρακολούθησε την δραματοποίηση μιας αληθινής ιστορίας, στην οποία τα γεγονότα και στις δυο πράξεις, πρώτη και δεύτερη, διαδραματίζονται στον Πόντο, στα μεσόγεια του νομού Τραπεζούντας. Το γεγονός ότι ο πρωτότοκος γιος του Φώταγα – άρχοντα προεστού – παντρεύεται μία Τουρκάλα από τη μία και από την άλλη ο σκληρός ξεριζωμός, σημαδεύουν τη ζωή της οικογένειας του Φώταγα και καθορίζουν το μέλλον της. Η τρίτη πράξη αφηγείται γεγονότα μετά την εγκατάσταση σε χωριό της Δράμας, στη Μακεδονία, όπου βρίσκουμε την οικογένεια του Φώταγα αποδεκατισμένη.

«Η ιστορία κατέγραψε πολλές μαύρες σελίδες εκείνα τα χρόνια. Τα μαύρα χρόνια του ξεριζωμού και της γενοκτονίας», τόνισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης. «Η μνήμη έχει απαθανατίσει κάθε γεγονός, κάθε ιστορία σε κάθε χωριό – πόλη – ύπαιθρο – εκκλησίες και μοναστήρια. Μεταφέρει με τη δύναμή της τις πληροφορίες στους νέους κάθε γενιάς, όπως η σκυτάλη. Δεκάδες χρόνια τώρα ανακαλούμε μνήμες και εικόνες ζωής των αλησμόνητων πατρίδων» συμπλήρωσε.

Οι πενθήμερες εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στις 8 το απόγευμα, με ομιλίες από τους Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί και Μιχάλη Χαραλαμπίδη, οι οποίοι αναμένεται να αναφερθούν στον ανθρωπισμό των Ποντίων, ενώ αύριο στις 19:45, στην μεγάλη χορευτική παράσταση στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων, το παρών δίνουν οι χορευτές της τοπικής Ένωσης Ποντίων, ο σύλλογος Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», ο σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», το Λύκειο των Ελληνίδων της Τριπόλεως και των Μεγάρων, η σχολή παραδοσιακών χορών ιεράς μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, το χορευτικό εργαστήρι Ν. Ιωνίας, και λαογραφικός μουσικοχορευτικός όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι».

Το Σάββατο 4 Μαΐου στις 18:45, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων. Επίσης, θα τεθούν για προσκύνηση τα ιερά λείψανα του πολιούχου της Τραπεζούντας, Αγίου Ευγενίου και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία, στις 20:00 θα συνεχιστούν οι ποντιακοί χοροί από τα συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Τεμένους-Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» από την Δράμα και του ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Κλείτου Κοζάνης, για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με ποντιακά εδέσματα – ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ, κρασί και χαμψία.

Την Κυριακή του Θωμά το πρωί, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα τελεστεί το ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο των Σουρμένων (11:15) ενώ αργά το απόγευμα (19:30) στην κεντρική πλατεία θα χορέψουν τα συγκροτήματα: Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας, Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος από την Θεσσαλονίκη και Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ένωσης, www.sourmena.gr

ΑΠΕ

Back to top button