Ελλάδα

Ανοιξιάτικες αποδράσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ή με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και προορισμό περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας είναι μια άριστη και εύκολα υλοποιήσιμη ιδέα, ειδικά την Άνοιξη, που η φύση αναγεννιέται και μας καλεί να την προσεγγίσουμε και να την γνωρίσουμε! Το «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» καταγράφει λίγους από τους πολλούς λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφθεί την περιοχή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια πόλη που περπατιέται: Βόλτες στην παραλία, στο Λευκό Πύργο, στην Καμάρα και στη Ροτόντα. Προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο και στην κρύπτη του, στην Αγία Σοφία, στην Αχειροποίητο, στην Παναγία Χαλκέων, στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό και στη Μονή Βλατάδων. Περιπλάνηση στα μονοπάτια του Χορτιάτη και του δάσους των Χιλίων Δένδρων, το Σέιχ Σου. Βόλτα στην αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά και λίγο πιο κάτω στις παλιές αγορές Μοδιάνο, Καπάνι και Μπεζεστένι.

ΗΜΑΘΙΑ

Η περιοχή έχει να επιδείξει σημαντικούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες. Μεταξύ αυτών, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών  στη Βεργίνα,  τη Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα αλλά και το βήμα του Αποστόλου Παύλου. Ειδικά για τον ποντιακό ελληνισμό, πολύ σημαντικό είναι το προσκύνημα στον Ι. Ναό της Παναγίας Σουμελά.

ΚΙΛΚΙΣ

Πόλος  έλξης η φυσική ομορφιά του τόπου: Το σμαραγδένιο νερό στους καταρράκτες Σκρα, η Πικρολίμνη, όπου υπάρχει κέντρο πηλοθεραπείας αλλά και το Σπήλαιο του Κιλκίς με τους σταλακτίτες, τους σταλαγμίτες, τα απολιθώματα και τα οστά ζώων.
Αξίζει μια βόλτα στο Βαλκανικό Βοτανικό κήπο Κρουσσίων, με τα 1200 είδη φυτών, όπως και στο καστανόδασος, στις πλαγιές του όρους Πάικο.

ΠΕΛΛΑ

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το λουτρό του στις μεταλλικές πηγές στα Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία ενώ ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί  η επίσκεψη στους καταρράκτες της Έδεσσας, ύψους 70 μέτρων, στο μικρό σπήλαιο και στο υπαίθριο μουσείο νερού.
Μπορεί, επιπλέον, να επισκεφθεί τα ερείπια του μακεδονικού βασιλείου της Πέλλας, τους μακεδονικούς τάφους και τα εκθέματα στο Αρχαιολογικό μουσείο,  να κάνει μια βόλτα στον παλαιό οικισμό του Αγ. Αθανασίου ή να περπατήσει στα στενά του παλιού χριστιανικού οικισμού Βαρόσι στην Έδεσσα. Για τους πιο δραστήριους ταξιδιώτες, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν ανεμοπορία, ανεμόπτερο και “ παρά πέντε” στο αεραθλητικό κέντρο Μακεδονίας-Θράκης.

ΠΙΕΡΙΑ

Το απέραντο γαλάζιο στη σκιά του Ολύμπου είναι μια φράση που χαρακτηρίζει έναν ευλογημένο τόπο για όλες τις εποχές. Στην Πιερία εκείνο που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης είναι να δει από κοντά τα ευρήματα των ανασκαφών που εκτίθενται στο αρχαίο Δίον, τόπο λατρείας του Ολυμπίου Διός αλλά και να βαδίσει στα ερείπια φρουριακής αρχιτεκτονικής και του εντυπωσιακού τετραπυργίου που είναι τα μόνα υπολείμματα της αρχαίας βυζαντινής Πύδνας.

ΣΕΡΡΕΣ

Αναμφίβολα η Άνοιξη είναι μια άριστη εποχή για εκδρομή στον υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνη. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βουβάλια, κορμοράνοι, βάρκες για υπέροχες βόλτες ανάμεσα σε καλαμιές και δέντρα στη λίμνη.
Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας ενώ δίπλα βρίσκεται το φαράγγι του Αγγίτη μήκους 15 χιλιομέτρων. Η επίσκεψη στο Νομό Σερρών μπορεί κάλλιστα να κλείσει με ένα ιαματικό λουτρό σε κάποια από τις τρεις υδροθεραπευτικές πηγές Σιδηροκάστρου, Νιγρίτας ή Αγκίστρου.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Χαλκιδική, που… σαν αυτή δεν έχει, δεν είναι μόνο παραλίες και θάλασσα. Στο βουνό  Χολομώντας που εκτείνεται από τον Πολύγυρο μέχρι την Αρναία, μπορεί κανείς να απολαύσει την πανέμορφη φύση. Μέσα σ΄ ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο από οξιές και αμέτρητα έλατα, έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στα περιπατητικά μονοπάτια για συναρπαστικές διαδρομές αλλά και καταπιαστεί με κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα.

ΑΠΕ

Back to top button